-
El Liceu treballa incansable per poder representar les funcions de La traviata a partir del 5 de desembre amb l’aforament del 50%, i retransmetrà els assajos -de forma excepcional i única- en streaming el dimarts 24 de novembre
-
El Teatre convidarà a 500 persones a l’assaig de les 15:30h, un 21,8% del seu aforament total
-
En acabar els assajos de l’òpera s’iniciarà una acció simbòlica i reflexiva –també en streaming- des de la sala principal que durarà tota la nit i on el pianista Francesco Tristano interpretarà l’obra Vexations d’Erik Satie. Un tour de force per representar l’esforç del sector cultural en moments de pandèmia
Barcelona, 20 de novembre de 2020. Les mesures de la desescalada anunciades per part del Govern de la Generalitat, ahir dijous 19 de novembre, autoritzen l’obertura del Gran Teatre del Liceu amb un aforament màxim de 500 persones. El proper 5 de desembre el Liceu té programada l’estrena de La traviata de Verdi amb un màxim del 50% de l’aforament i un total de 15.000 entrades venudes repartides en 15 funcions. La nova normativa obstaculitza la realització d’aquest espectacle ja que la meitat dels espectadors d’aquest títol no podrien gaudir-lo.
És per aquest motiu que el Gran Teatre del Liceu continuarà amb els assajos de La traviata de Verdi, desitjant transmetre la necessitat d’eliminar el topall de 500 persones i alinear-se amb la norma general del 50% de l’aforament, de la mateixa manera i amb totes les precaucions amb les que va obrir les seves portes el setembre. El dimarts 24 de novembre el Liceu retransmetrà en streaming els dos assajos de La traviata per llançar un missatge: “el Liceu vol alçar la veu per la cultura”. L’assaig de la tarda, a les 15:30h, allotjarà 500 persones de forma simbòlica, que és l’aforament permès al Liceu (21,8% de l’aforament del Teatre).
Un cop finalitzin els assajos, el Liceu seguirà amb una activitat excepcional a la sala principal, amb una acció de reflexió que interpel·la consciències: la interpretació de la peça Vexations d’Erik Satie des de les 20h de la tarda i fins a les 8h del matí. L’intèrpret d’aquesta cerimònia serà el pianista Francesco Tristano, nascut a Luxemburg i resident a Barcelona, un artista que sempre s’ha mostrat sensible i obert a noves experiències. El seu estil és el resultat híbrid entre la formació clàssica i els coneixements en música electrònica. Tal com afirma el mateix artista: ‹“La música per sobre de qualsevol cosa” és una frase que m’acompanya des de la meva primera joventut i que em guia fins a...el 2020. La salut pública! Prioritat absoluta, hi estem d’acord. Però si us plau, no oblidem que la música és salut. Nietzsche va ser molt més eloqüent al respecte: “sense música la vida seria un error, un camí esgotador, un exili”.
Durant l’any 1893 Satie va estar enamorat de la pintora impressionista Suzanne Valadon. Quan ella va marxar amb un ric banquer, el compositor va haver de superar un autèntic dol i sentint-se humiliat va escriure la peça Vexations: una breu balada de 152 notes i menys d’un minut de durada que cal repetir fins a 840 vegades. Aquesta repetició cíclica i obsessiva esdevé una autèntica marató per a l’intèrpret i un esotèric i insòlit Everest. La seva execució acaba despertant sentiments molt diversos entre el públic: des de la melancolia fins a l’angoixa. D’aparença inofensiva, Vexations és una peça àcida i reivindicativa, que inclou aspectes de denúncia. Una manera de mostrar el turment i la torbació que sent el Liceu en aquestes hores d’incertesa i una manera de contestar amb Art la impossibilitat d’obrir al públic. Aquest tour de force vol representar, també, l’esforç i la perseverança del sector cultural a tirar endavant i a no defallir en aquests moments extraordinaris. Un acte de reflexió per enfortir les estructures del sector cultural en moments de crisi, per mantenir el sector unit i vetllar per tots aquells teatres que a dia d’avui romanen tancats.
A dia d’avui, la veu de la cultura és un far indispensable i necessari que no es pot apagar, i tal i com va acordar el Govern el passat 22 de setembre, la cultura com a bé essencial ha de permetre, amb rigor i seguretat, poder seguir treballant en equipaments com el Liceu, que disposen de totes les mesures necessàries per poder allotjar fins a un 50% de la seva capacitat màxima amb seguretat.