Exhibition Foyer Balcony

Des de dins (entre cametes)
Del 13 de setembre al 30 d'octubre
Els assistents a les funcions podran visitar-la abans de l'inici de la funció i durant l'entreacte.

Comissionat de l'exposició a càrrec de Rosa Ferrer.

L'assaig es perllonga. El director insisteix a fer repetir, una vegada i una altra, l'entrada del cor, sembla que l'ordenat desordre no li resulta suficientment desordenat. Nosaltres, mentrestant, amagats en l'ombra a l'espera que això avanci. Decideixo aprofitar el impàs i obro la llibreta per matar l'espera a cop de grafit. Passa una bona estona i vaig fixant sobre el paper algun rostre, algun detall de l'escenografia que ho acompanyi. De sobte, sense previ avís, com sempre, el intercom retorna a la vida i sentim a regidoria anunciar el proper moviment; “Da capo. Principi d'acte”. Automàticament tots els tècnics sorgim de l'ombra i prenem l'escenari per remuntar l'escena al punt de partida. A la taula d’attrezzo es queda la llibreta, el llapis, i l'anotació, ja inacabada per sempre.

Aquesta rutina, que sol repetir-se assaig rere d'assaig, ha produït al llarg dels anys una infinitat d'anotacions, alguna bastant elaborada, unes altres sol esbossos, moltes amb prou feines unes línies. Anotacions que he guardat i amb el temps, ja en el taller, he anat transformant en petits estudis a l'oli.

I m'he sorprès en descobrir que aquests estudis, fora del seu context, a més de representar un fidel reflex de l'escena, oferien un diàleg obert i sorprenent que alterava completament la lectura de l'obra. Macbeth o Rigoletto podien passar a ser un Inocenci X o la visita a un estrany museu on la humanitat es contemplava a si mateixa tancada en una vitrina, la qual cosa feia encara més interessant, si és possible, abordar la vida interior del teatre com a tema pictòric.

Aquesta sèrie de quadres que ara s'exhibeixen sota el títol genèric de “Des de dins”, són el fruit d'aquest treball, les anotacions, els estudis, i les obres ,que tractant de conservar en tot moment la frescor de l'instant, venen a ser el resum pictòric d'aquests últims setze anys de la meva vida a l'interior del Gran Teatre del Liceu.

Sacris
www.sacris.net