Les Obsessions

La veu del Liceu 01

Article

Obsessions a l’òpera: més enllà de la passió

Kenneth Clark, un dels grans historiadors de l’art del segle xx, va identificar l’òpera, juntament amb l’arquitectura, com “una de les invencions més estranyes de l’home occidental”. Es basava en la famosa frase del doctor Johnson, segurament apòcrifa, que la definia com “un passatemps extravagant i irracional”. 

Playlist

Obsessions. Una 'playlist' de Víctor Garcia de Gomar

La temporada retrata l’obsessió des de molts angles. Quina és la cartografia sonora de l’obsessió? Us portem una llista de reproducció amb singulars exemples d’aquesta banda sonora on es pinta amb música l’estat d’una persona dominada per una idea fixa; una espiral ressonant plena de genialitat.

Article

L'espiral en la creació

Si el Liceu pot ser entès com una Acadèmia de les emocions i passions humanes i l’òpera el pretext per a somniar, aquest format discursiu té vocació d’aprofundir i refle

Article

Obsessions en mons paral·lels

Des de Wagner, és pertinent entendre l’òpera com l’espai creatiu en el qual es desenvolupa l’obra d’art total. No obstant això, Wagner entenia l’obra d’art total exclusivament en el marc de la representació de l’òpera. Es pot anar més enllà?

Entrevista

Dr. Luis Rojas Marcos. Psiquiatre

Nascut a Sevilla, el doctor Luis Rojas Marcos és un eminent psiquiatre, investigador i divulgador. Hem volgut convidar el doctor Rojas Marcos com una de les veus que ens ajudin a disseccionar l’obsessió des d’un punt de vista clínic, per acabar portant-lo al món de l’art.

Artista convidat

Chiharu Shiota: la càrrega del sentiment

Winterreise, el viatge d’hivern de Franz Schubert, explica una història, i, per tant, pot mostrar-se també amb una escenografia que ha concebut l’artista japonesa Chiharu Shiota per a la Sala Miralls. Una història sobre un home que vaga pels camins envoltat pel fred de l’hivern...

Artista convidat

Joan Margarit: una altra forma de música

Joan Margarit practica una lírica de frases exactes, paraules justes i significat al vol: és una poesia clara que sona com una altra forma de música. Però no n’hi ha prou amb la forma: l’últim que es transparenta, i amb més força, és un viu món interior dominat per passions de tota índole.