All the news

Les 'ensaladas' de Jordi Savall, un excepcional collage musical del segle XVI

  • Els solistes de la Capella Reial de Catalunya i el conjunt format per la seva pedrera, la Jove Capella Reial de Catalunya, es posen a les ordres del director per interpretar obres cabdals de Mateu Fletxa i Bartomeu Càrceres entre d’altres.

Barcelona, 24 d’octubre de 2017Jordi Savall presenta el proper divendres 27 d’octubre al Gran Teatre del Liceu el concert Ensaladas. Retaules musicals del Renaixement, un excepcional collage musical que ens acostarà a figures cabdals del Renaixement hispànic com Mateu Fletxa el Vell o Bartomeu Càrceres entre d’altres. Els solistes de la Capella Reial de Catalunya acompanyaran sobre l’escenari al director català, que en aquesta ocasió també comptarà amb els membres de la pedrera d’aquesta formació, la Jove Capella Reial de Catalunya dirigida per Lluís Vilamajó.    

Savall ens acosta al concepte de les «ensaladas», un gènere musical del Renaixement que aglutinava cançons de mètrica, estils i dialectes variables. Escrites en un estil lliure que començava a apuntar cap a la ruptura d’estils antics, Mateu Fletxa el Vell va ser el màxim compositor en aquest tipus d’obres, juntament amb el seu col·lega, Bartomeu Càrceres, un fosc músic del segle XVI, autor igualment d’una bona col·lecció d’ensaladas. En aquest concert, Savall recuperarà algunes de les seves obres més reconegudes, com per exemple La Justa de Fletxa, que obrirà l’espectacle, o El Tiento sobre la batalla de Morales, d’un altre exponent del gènere com Francisco Correa de Arauxo. Altres peces de Mateu Fletxa El Vell com El Fuego, La Negrina o La Bomba, donaran pas a conèixer el llegat del compositor Sebastian Aguilera de Heredia i a descobrir la creació més cabdal de Bartomeu Càrceres, La Trulla.

Jordi Savall i Christina Scheppelmann, directora artística del Liceu.

El concert que presenta Jordi Savall al Gran Teatre del Liceu serà una nova oportunitat per als nombrosos joves cantants professionals que han participat en les Acadèmies de la Fundació Centre Internacional de Música Antiga, recolzada per Jordi Savall i a partir de les quals ha creat La Jove Capella Reial de Catalunya. Aquesta nova formació coral professional que fa de pedrera a la prestigiosa Capella Reial de Catalunya, neix per oferir un repertori musical amb les veus de joves cantants preparats i dirigits pel tenor Lluís Vilamajó i el mateix Jordi Savall.

"Ensaladas"
Jordi Savall
27 d'octubre a les 20h

Compra ara