All the news

Un dels rèquiems més humans i esperançadors arriba al Liceu

  • L’Orquestra Simfònica i el Cor del Gran Teatre del Liceu s’enfronten al concert simfònic i coral més gran de la temporada alhora que preparen una de les òperes més exigents, el ‘Tristan und Isolde’ de Wagner
  • La soprano Mojca Erdmann, el baix baríton José Antonio López i la Polifònica de Puig-reig acompanyaran els cossos estables del Liceu en el marc del Memorial Pau Casals

Orquestra Simfònica del Liceu (© Antoni Bofill)

Barcelona, 6 de novembre de 2017. Una de les obres religioses més importants del segle XIX, Un rèquiem alemany de Johannes Brahms, arriba al Gran Teatre del Liceu el proper divendres 10 de novembre de la mà del mestre Josep Pons i en el marc del Memorial Pau Casals. Serà el concert simfònic i coral més nombrós de la temporada del Teatre, amb una orquestra de més de 80 músics i el Cor dirigit per Conxita Garcia, que arribarà als 100 membres gràcies a la col·laboració de la Polifònica de Puig-reig, que està dirigida per Josep Maria Conangla i Emmanuel Niubó. La soprano Mojca Erdmann i el baix baríton José Antonio López seran els solistes que es posaran al servei d’un dels rèquiems més cèlebres de la història.

Un rèquiem alemany és una de les obres més interpretades del repertori sacre i no litúrgic en llengua alemanya. Es va estrenar el Divendres Sant del 1868 a la catedral de Bremen, abans de la seva versió definitiva a la Gewandhaus de Leipzig. Composat en base a textos bíblics i dels Evangelis Apòcrifs escollits pel propi Johannes Brahms, aquest concert és, en paraules del mestre Pons, un dels “rèquiems més humans i esperançadors”. Els set moviments de l’obra alternen peces on el protagonisme recau en el cor i d’altres on les veus dels solistes son el fil conductor. La riquesa de l’obra fa que podem gaudir de moments molt lírics, altres de gran varietat orquestral o d’un to cambrístic molt característic de Brahms.

Es tracta d’un gran repte per a l’Orquestra i el Cor del Liceu, que no només s’enfronten al concert simfònic i coral més gran de la temporada, sinó que ho combinen amb la preparació del Tristan und Isolde de Wagner que arriba al Liceu el 28 de novembre. Josep Pons reconeix que és un moment especialment significatiu per les dues formacions musicals del Teatre, que tenen per davant “dos grans compositors antagònics com Brahms i Wagner”. Una doble visió molt enriquidora tant pels músics com pel públic, que podrà gaudir d’un compositor eminentment simfònic com Brahms i d’un renovador i referent operístic com Wagner.

Orquestra Simfònica del Liceu (© Antoni Bofill)

Josep Pons, director musical

El rèquiem de Brahms suposa l’inici d’unes setmanes intenses pel mestre Josep Pons, que després del concert simfònic durà la batuta d’una de les òperes més exigents de Wagner, Tristan und Isolde, i que després el portarà a Ginebra el 9 de desembre per dirigir el Concert per la Pau i els Drets Humans organitzat per la Fundació Onuart i produït per Mediapro, que el retransmetrà internacionalment des de la seu de les Nacions Unides. 

Considerat com un dels directors més rellevants de la seva generació, Josep Pons (Puig-reig, 1957) ha construït forts lligams amb orquestres com Gewandhauss de Leipzig, Staastkapelle de Dresden, Orchestre de Paris, City of Birmingham Symphony Orchestra, Deutsche Kammerphilharmonie Bremen o BBC Symphony Orchestra, amb qui ha fet diverses aparicions als BBC Proms de Londres. Des del 2012 és el director musical del Gran Teatre del Liceu i és també director honorari de la Orquesta y Coro Nacionales de España. Ha estat director titular i artístic de la Orquesta Ciudad de Granada i va ser fundador de l’Orquestra de Cambra Teatre Lliure i de la JONC. L’any 1999 va ser distingit amb el Premio Nacional de la Música i és acadèmic de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts. Recentment ha estat guardonat amb el Premi de la BBC music magazine.