Iniciativa conjunta entre grans equipaments culturals i centres educatius del barri del Raval

Apadrina el teu equipament

Aquesta iniciativa promou el treball conjunt entre els grans equipaments culturals i els centres educatius del barri del Raval per desenvolupar projectes de llarga durada integrats en el currículum acadèmic. Aprofitant el potencial cultural del territori, amb les diverses formes d’expressió que aquest ofereix (musical, artístic, teatral, de patrimoni, etc.) per crear propostes educatives adaptades a la realitat de l’alumnat. 

Cada projecte o apadrinament és singular, fruit d’un treball conjunt entre els professionals dels serveis educatius dels equipaments culturals i dels docents, i enfocat a donar resposta a les necessitats de la etapa educativa, el contingut de l’assignatura, les competències a treballar, així com les característiques de l’alumnat. És té present la diversitat de l’alumnat i la voluntat d’incidir en l’apropament de les famílies de l’alumnat als centres culturals. 

Aquest procés culmina amb una activitat de final de curs on s'exposen i es presenten els apadrinaments desenvolupats al llarg del curs escolar. 

Apadrinaments

Característiques dels ‘apadrinaments’

  • Projecte de llarga durada (curs escolar) vinculat específicament a un cicle escolar, grup classe, etc.
  • Cobertura de la globalitat de les etapes educatives (des de les escoles bressol fins als cicles formatius de grau mig i superior).
  • Les iniciatives s’inclouen dins del currículum acadèmic.
  • Els serveis educatius dels grans equipaments culturals posen els seus recursos a l’abast dels participants.
  • Els centres educatius assumeixen el compromís de fer un treball conjunt (i una devolució) amb els serveis educatius dels grans equipaments culturals del barri.
  • Les activitats que s’inclouen dins del projecte són gratuïtes.

El projecte permet superar les barreres d’accés a la cultura a l’alumnat del Raval, facilitant ponts de treball coordinat entre les bressol, escoles i instituts del barri i els serveis educatius dels Grans Equipaments Culturals. I ho aconsegueix, any rere any, amb un alt grau de participació i qualitat dels apadrinaments realitzats, així com una major implicació per part de totes les parts. 

Entitats participants durant les 5 primeres edicions

Administracions: Ajuntament de Barcelona, Districte de Ciutat Vella, Foment de Ciutat, Consorci d’Educació de Barcelona.
Grans equipaments culturals (GEC): Arts Santa MònicaFundació Joan BrossaCCCBGran Teatre del LiceuMuseu Marítim de BarcelonaFilmoteca de CatalunyaMemorial DemocràticPalau GüellMACBA i el CSIC-IMF.
Centres educatius: EBM CadíEBM CanigóEBM Mont TàberEscola CastellaEscola Collaso i GilEscola DrassanesEscola LabouréEscola Mossén Jacint VerdaguerEscola Vedruna-ÀngelsINS Consell de CentINS Milà i Fontanals i INS Miquel Tarradell.