- El futur director artístic proposa un nou model sustentat en el treball en equip i en la cocreació que comptarà amb l’assessorament artístic del director d’escena Àlex Ollé.
- Noms tan rellevants de la música com Gustavo Dudamel, Sir John Eliot Gardiner, Joahn Adams, William Christie, Anne Teresa de Keersmaeker o Jaume Plensa, entre d’altres han manifestat la seva voluntat d’acompanyar Garcia de Gomar en aquest ‘viatge’.
- Un Liceu aspira a ser un autèntic centre cultural d’experiències i diàleg entre les arts amb l’òpera com a eix vertebrador.
- El nou projecte artístic farà més visible, no únicament al Teatre sinó també internacionalment L’Orquestra i el Cor del Liceu, que esdevindran ambaixadors del Teatre.
Barcelona, 17 de gener de 2019. El president del Gran Teatre del Liceu Salvador Alemany, el director general Valentí Oviedo, el director musical Josep Pons i el futur director artístic Víctor García de Gomar presenten avui a la Sala Cor del Liceu el nou projecte artístic amb el qual Garcia de Gomar va presentar la seva candidatura, aprovada per unanimitat a la Comissió Executiva celebrada el dilluns 14 de gener.
El projecte que es presenta avui consolida un viratge en la direcció del Liceu basat en la creació, la innovació, el diàleg i la participació, sempre respectant l’equilibri econòmic de la institució. Un Liceu que aspira a ser un espai de transformació personal i social, un autèntic centre cultural d’experiències sensibles, amb l’òpera com a eix vertebrador principal però on també s’incloguin totes les arts. Un teatre sensible i reactiu amb el seu entorn i que gràcies al projecte que presenta Víctor Garcia de Gomar esdevindrà un espai on fer-se preguntes, proposar horitzons, seduir la ciutadania i fer-la partícip d’un somni compartit.
El nou projecte de direcció artística del Gran Teatre del Liceu proposa un model transgressor on la col·laboració esdevé un element vital dins la presa de decisions. Víctor Garcia de Gomar liderarà així una nova fórmula de cocreació que compta amb l’assessorament artístic del director d’escena Àlex Ollé, membre fundador de La Fura dels Baus i un dels reggistas més internacionals del país. Un model que assenta un interesant precedent de treball col·lectiu per construir una narrativa pròpia que donarà cabuda a noves idees, visions disruptives, innovació...i que es completarà amb una taula de diàleg formada pel director general i el director musical i dues taules de debat formades per figures rellevants de diferents disciplines i joves menors de 40 anys.
Dins aquesta mateixa línia cocreativa, el Liceu acollirà diversos artistes en residència per oferir-los la possibilitat d’integrar-se al Liceu i aprofitar així la seva energia i mirada sobre el món. Compositors, directors, artistes visuals, escriptors... una sèrie de col·laboradors que esdevindran famílies creatives i ajudaran a la direcció a dotar les temporades del Liceu d’un relat, una coherència, una personalitat pròpia i un model genuí i original de gestió artística.
L’innovador projecte que Garcia de Gomar porta sota el braç compta amb l’aval de primeres figures internacionals del món de la música. Noms tan rellevants com Gustavo Dudamel, Sir John Eliot Gardiner, John Adams, Jaume Plensa, Anne Teresa de Keersmaeker, William Christie o Bill Viola, entre d’altres, han mostrat el seu compromís d’acompanyar en aquest viatge artístic a Garcia de Gomar i al Liceu:
Gustavo Dudamel, director d’orquestra i director de la Filharmònica de Los Àngeles: “...de salir elegido, tengo la plena convicción de que encontraremos la manera de reforzar mi vínculo con la ciudad de Barcelona a través del Gran Teatre del Liceu y de que seguiremos soñando juntos en nuevos proyectos.”
Sir John Eliot Gardiner, director d’orquestra i director artístic del Monteverdi Choir and Orchestra: “Vull mostrar el meu total suport a la seva candidatura. Si és escollit seria molt feliç de col·laborar amb ell en ajudar-lo a complir la seva visió artística per al futur Liceu. De fet, ja hem estat discutint alguns projectes plegats.”
John Adams, compositor i director d’orquestra: “La reputació de Garcia de Gomar és ben coneguda als Estats Units [...]. Els mestres, cantants i músics que han col·laborat amb ell el tenen en molt alta estima [...]. La meva pròpia experiència amb ell va ser memorable. És el tipus de col·laborador amb una visió molt especial amb qui els artistes creatius volem treballar.”
El vincle de Garcia de Gomar amb les figures més destacades del panorama musical i els principals teatres d’òpera internacional serà crucial per consolidar el Liceu dins el circuit de les millors produccions i coproduccions d’òpera del moment. Una programació que a més prioritzarà l’equilibri entre el repertori i la nova creació, tot conjugant tradició i innovació a través de la política d’encàrrecs o coencàrrecs, a través de la programació d’obres majors del repertori contemporani, a través de les relectures de grans títols del repertori amb una mirada contemporània o també del desenvolupament de nous formats,...
Una de les prioritats del nou projecte artístic del Liceu serà la de fomentar la implicació dels joves amb la institució. És per això que s’engegaran diverses iniciatives com l’Opera Studio, mantenint el compromís del projecte anunciat amb anterioritat. L’objectiu és establir una incubadora d’artistes dins de la mateixa institució, que també promourà un programa de mentoria per joves directors d’escena tutelat també per Àlex Ollé.
El nou projecte artístic farà més visible, no únicament al Teatre sinó també internacionalment L’Orquestra i el Cor del Liceu, que esdevindran ambaixadors del Teatre. Es preveu enfortir la notorietat de les formacions musicals, liderades per Josep Pons, així com crear una activitat simfònica estable i mantenir i potenciar l’activitat de Cambra per donar als músics, cantants i pianistes del Teatre l’oportunitat de desenvolupar-se solísticament.
La importància d’un projecte pedagògic sòlid i mediar amb el públic del s. XXI sóc els dos altres pilars d’aquest projecte artístic presentat avui en roda de premsa per Garcia de Gomar. En aquesta nova etapa i després de l’entrada del nou director general, Valentí Oviedo, aquests dos eixos, clarament vinculats, han esdevingut grans protagonistes de la nova direcció del Liceu. En el nova proposta artística, a nivell educatiu s’apunta a l’aprenentatge i la sensibilització en tots els sectors socials, edats, capacitats i talents de la població. Per tant, una mirada transversal a tot tipus de persones que podran trobar la seva manera d’apropar-se al Liceu ja sigui amb concerts, conferències, assajos, tallers, etc. amb la vocació de mostrar que la música pot superar barreres idiomàtiques i diferències culturals. El projecte destaca la necessitat de generar l’interès del públic infantil i integrar en el projecte pedagògic a la gent gran, per generar, també, intercanvi intergeneracional amb el mateix públic. Cercar els nous formats d’espectacle per veure com ens hem d’adreçar aquest públic, serà també un objectiu a tenir en compte, per exemple, amb propostes participatives o amb el mateix Opera Studio, que com a projecte formatiu, crearà un espai per a joves artistes.
En quant a l’apartat referent al públic, i davant de la problemàtica europea del descens d’ocupació ens els teatres d’òpera, el Liceu col·locarà l’espectador en el centre del procés creatiu, deixant enrere el caràcter passiu que fins ara el caracteritzava. Mantenir, ampliar i fer participar les audiències serà un dels objectius del projecte mitjançant la mediació, l’intercanvi i la cocreació entre el públic i l’artista. El Liceu ha de passar a ser un mediador que connecta realitats que ens permetin que els nous espectadors s’apropin a formes allunyades del seu entorn cultural, i també ampliar progressivament el repertori programat. Obrir el Liceu a tothom, també vol dir tenir en compte les múltiples sensibilitats per fer accessible, no només el resultat d’una òpera sinó el llarg procés que suposa.
Víctor Garcia de Gomar
Amb estudis de dret i postgraduat en direcció i gestió d’Institucions, empreses i plataformes culturals a la Universitat Pompeu Fabra, així com diversos programes de direcció a IESE i a la Kellogg School of Management de Chicago, Víctor Garcia de Gomar destaca també per la seva formació superior en cant i piano al Conservatori del Liceu i la seva participació en l’Orfeó Català i en produccions semiprofessionals operístiques que li han permès una àmplia vinculació amb el sector musical i operístic des de fa més de 15 anys. Coneixedor, per la seva experiència, tant de l’àmbit públic com privat, Víctor Garcia de Gomar complementa una candidatura que també inclou el terreny de la difusió musical a través d’un llibre publicat el 2017 “Y tú, qué escuchas”, de l’editorial Huygens i com a copresentador a Catalunya Música d’un programa amb el mateix nom.
A banda de la dilatada contribució al Palau de la Música, al llarg de la seva trajectòria, el futur director artístic ha desenvolupat múltiples projectes culturals: a Girona, essent el director del Festival Nits de Clàssica, programador musical a l’Auditori Palau de Congressos i director del Festival de Músiques religioses i del Món. També destaca per la gerència i management de l’Orquesta Barroca de Sevilla i per formar part de projectes com el Festival de Música Antiga de Barcelona, el consell general de la Música de España de la UNESCO i el departament de música de ‘La Caixa’.