All the news

L'Off Liceu obre la seva tercera edició al Foyer

El Gran Teatre del Liceu presenta la tercera edició del cicle de concerts Off Liceu – Diàlegs musicals després de l’èxit aconseguit en els primers dos anys, quan es va aconseguir superar el 85% d’ocupació amb diversos sold outs. Durant 3 nits, el Foyer rebrà 10 compositors i diferents formacions musicals, audiovisuals i poètiques per oferir una programació que amplia l’oferta musical del Liceu creant interès per als nous formats, les noves obres i els seus compositors. Tres vespres que donaran una visió de la realitat musical actual de la mà dels compositors Aurora Bauzà, Pere Jou, Oriol Saladrigues, Oriol Mula (15 de febrer), Raquel Rodríguez, Ariadna Alsina, Xavier Pagès-Corella (22 de març), Bernat Vivancos, Marc Timón i Agustí Charles (3 de maig).

© Antoni Bofill

Off Liceu – Diàlegs musicals consolida així una iniciativa que fa un pas més enllà del format de concert tradicional i  facilita l’acostament entre els autors, els intèrprets i el públic, obrint un diàleg entre aquestes tres parts i potenciant la presència de la música d’avui.

Els tres concerts, que se celebraran els mesos de febrer, març i maig, seran una oportunitat de luxe per conèixer les últimes creacions de compositors nacionals actuals. La selecció de les peces, que té la veu com a nexe en comú, ha volgut reflectir diferents estils i creadors que s’acompanyaran de conjunts vocals i instrumentals, sempre en format de cambra, per tal de mostrar una visió polièdrica de la realitat musical actual. Un presentador s’encarregarà de conduir aquestes vetllades per tal de situar al públic en context i de generar un debat enriquidor que tregui profit de comptar amb els compositors a la sala.

La primera cita serà el 15 de febrer a les 20h i tindrà com a protagonistes Aurora Bauzà i Pere Jou, dos joves compositors que amb la nova creació I am (t)here, de la qual també en són intèrprets, exploren sobre els processos de construcció de la identitat a través de la veu i la música electrònica. El relleu l’agafarà Oriol Saladrigues amb Fors seulement l’atente..., una obra on la veu esdevé l’exclusiva protagonista i s’encarna en el quintet format per Marta García Cadena (soprano), Marta Valero (mezzosoprano), Carles Prat (tenor), Víctor Vilca (baríton) i Germán de la Riva (baix). La nit la culminarà Oriol Mula amb Pelegrins, una peça de dansa amb una mirada multidisciplinària ideada per Miquel Barcelona en la qual es reflexiona sobre la figura del pelegrí en el context contemporani. La presentació i dinamització del diàleg serà a càrrec de Pep Gorgori, musicòleg i periodista.

© Antoni Bofill

La segona nit serà el 22 de març i estrenarà una obra de nova creació de la compositora Raquel Rodríguez titulada Illayah, un argument fictici al qual posarà veu la mezzosoprano Lidia Vinyes-Curtis acompanyada de piano, violí i violoncel. La també compositora Ariadna Alsina presentarà Ne pleurez pas insectes, una obra entorn de la idea de l’efímer que juga amb diferents formes contrastades de temps musical amb la veu de la soprano Marta Fiol. La vetllada la tancarà Xavier Pagès-Corella amb la seva nova obra Dillie (o la inèrcia dels cossos lliures), un text de Joan Duran i Ferrer convertit en monodrama de caràcter operístic per a tenor (Roger Padullés) i quartet instrumental (Barcelona Modern Ensemble). La presentació serà a càrrec d’Anna Pérez Pagès, periodista, directora i presentadora del programa Àrtic de Betevé.

La darrera nit de l’Off Liceu l’obrirà el 3 de maig Bernat Vivancos amb la peça Nigra es, Pulchra sum, una història d’amor basada en dos textos bíblics del llibre del ‘Càntic dels càntics’ que serà interpretada a capella pel sextet format per Laia Frigole (soprano), Marta García Cadena (soprano), Marta Valero (mezzosoprano), Carles Prat (tenor), Víctor Vilca (baríton) i Germán de la Riva (baix). Marc Timón agafarà el relleu amb una obra inèdita, Apologia i escarni de l’estupidesa humana, que ell mateix interpretarà al piano acompanyat d’Alba Haro al violoncel –la peça també comptarà amb un violí- i les veus d’Elena Tarrats (soprano) i Ivan Labanda (tenor) que mostraran “pornogràficament i delirantment” l’absoluta estupidesa de l’amor d’una parella, la vida i el món que els envolta. El cicle el clourà Agustí Charles amb Primary Colours reloaded, una obra per a dues veus: Anaïs Oliveras (soprano), Marta Valero (mezzo) i dos percussionistes, basada en quadres de Kazimir Severinovich Malevich. Albert Galceran, periodista i divulgador musical, s’encarregarà de presentar la sessió.

La tercera edició de l’Off Liceu arriba després de l’èxit de resposta i assistència assolit els anys anteriors, que corrobora la necessitat de donar continuïtat a un projecte que ha nascut enguany amb la intenció de sacsejar i donar veu a la creació musical arribada d’arreu del país i amb un ampli ventall estilístic.