¡Solo música! ¡Que vienen los rusos! és la cinquena edició de la marató musical biennal que el Centro Nacional de Difusión Musical (CNDM) i l’Auditorio Nacional de Música (ambdós unitats de l’Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música, INAEM, pertanyent al Ministerio de Cultura y Deporte), organitzen des de fa vuit anys per a unir-se a les activitats programades al fil del “Día de la Música”, commemoració que se celebra a tota Europa cada 21 de juny amb l’arribada del solstici d’estiu.

Després de l’èxit d eles passades quatre edicions els anys 2011, 2013, 2015 i 2017, amb més de 86.000 espectadors repartits en 54 hores de música i 93 concerts, aquesta edició tindrà lloc dissabte 22 de juny (d’11h. a 24h.) amb la interpretació d’extractes i obres complertes dels ballets russos més famosos, en un sol dia i per part de cinc orquestres diferents. L’objectiu principal d’aquesta cita segueix sent atraure nous públics o aquells menys habituals de las sales de concerts. I tot això a preus molt populars.

¡Que vienen los rusos! proposa cinc concerts amb les quatre orquestres madrilenyes (Orquesta Sinfónica de Madrid, Orquesta de la Comunidad de Madrid, Orquesta Sinfónica RTVE i Orquesta Nacional de España) a més de la Joven Orquesta Nacional de España, dirigides totes elles por un sol mestre (marca de la casa d’aquest popular projecte), en aquest cas, Josep Pons.

Josep Pons; Antonio Garde, Subdirector de Música y Danza de l'INAEM i Francisco Lorenzo, director del CNDM (© Elvira Megías)

Aquest programa va néixer fa quatre anys adherit a l’edició de ¡Solo música! 2015 on es va interpretar la integral de las simfonies de Txaikovski (dirigides por Juanjo Mena), però la seva amplitud de contingut requeria una edició específica. L’admiració d’Igor Stravinski per l’obra de Piotr Ílitx Txaikovski vertebra un programa musical que presenta els tres grans ballets de Txaikovski (El llac dels cignes, La Bella Dorment i El Trencanous), els tres ballets més populars d’Stravinski (L’ocell de foc, Petruixka y La consagració de la primavera), als quals s’afegiran el ballet Romeu i Julieta de Serguéi Prokòfiev (juntament a l’homònim de Txaikovski), la Suite de Jazz de Dmitri Shostakòvich, Scheherezade de Nikolái Rimski-Kórsakov i les Dances Polovtsianes (de l’òpera El Príncep Ígor) d’Aleksander Borodin. Gairebé un segle d’història musical incidental russa des de les Dances Polovtsianes, de 1869, a L’ocell de foc de 1945.

Entre les 12 hores i les 19.15 hores, l’Auditorio seguirà vibrant des del Salón de Tapices amb les improvisacions jazzístiques sobre les obres programades que amenitzaran les pauses de tots aquells espectadors que decideixin viure tota la marató. A partir de les 19.30 hores la festa es traslladarà també a l’aire lliure a la plaça de Rodolfo y Ernesto Halffter (plaça ubicada a l’accés de la Sala Sinfónica del Auditorio Nacional), amb la retransmissió en diferit del concert de l’Orquesta de Radiotelevisión Española i en directe dels concerts de l’Orquesta Nacional de España (19.30 hores) i de la Joven Orquesta Nacional de España (22.30 horas). Gairebé a la mitjanit, es tancarà la jornada amb focs artificials al ritme de la Música para los reales fuegos artificiales de Haendel.

Amb més de 13 hores de música ininterrompuda en tres espais diferents de l’Auditorio Nacional (Sala Sinfónica, Salón de Tapices i l’auditori a l’aire lliure a la plaça de Rodolfo y Ernesto Halffter) ¡SOLO MÚSICA! reunirà en un mateix dia a més 500 intèrprets agrupats en cinc orquestres simfòniques (Orquesta Sinfónica de Madrid, Orquesta de la Comunidad de Madrid, Orquesta Sinfónica RTVE, Orquesta Nacional de España i Joven Orquesta Nacional de España) i una banda de jazz que interpretaran un total d’11 obres al llarg de 7 concerts.

Radiotelevisión Española, també present a les passades edicions, gravarà la part simfònica per a emetre-la posteriorment dins la seva programació setmanal dedicada a la música clàssica

[[{"fid":"12207","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Josep Pons; Antonio Garde, Subdirector de Música y Danza de l'INAEM i Francisco Lorenzo, director del CNDM (© Elvira Megías)","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Josep Pons; Antonio Garde, Subdirector de Música y Danza de l'INAEM i Francisco Lorenzo, director del CNDM (© Elvira Megías)"},"type":"media","field_deltas":{"4":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Josep Pons; Antonio Garde, Subdirector de Música y Danza de l'INAEM i Francisco Lorenzo, director del CNDM (© Elvira Megías)","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Josep Pons; Antonio Garde, Subdirector de Música y Danza de l'INAEM i Francisco Lorenzo, director del CNDM (© Elvira Megías)"}},"attributes":{"alt":"Josep Pons; Antonio Garde, Subdirector de Música y Danza de l'INAEM i Francisco Lorenzo, director del CNDM (© Elvira Megías)","title":"Josep Pons; Antonio Garde, Subdirector de Música y Danza de l'INAEM i Francisco Lorenzo, director del CNDM (© Elvira Megías)","class":"media-element file-default","data-delta":"4"}}]]