• Més de 180.000 espectadors han vist algun dels 13 títols d’òpera de la temporada, que clou amb una ocupació del 82%.
  • Un any més el Liceu tanca amb equilibri pressupostari i destaca l’increment en ingressos per mecenatge a les portes del 20è aniversari de la reobertura, arribant als 7,5 milions d’euros, un increment del 10%.
  • Més de 10.000 persones han aprofitat les tarifes joves i les noves tarifes Under 35 per venir al Liceu, moltes d’elles per primer cop, un augment de més del 50% respecte la temporada anterior.
  • El projecte ‘Liceu al Territori’ ha incrementat en un 21,27% el nombre de persones, un total de 5.200 que han assistit a una òpera al Liceu, moltes d’elles per primera vegada, a partir de les conferències gratuïtes a 124 poblacions.
  • El Liceu ha aconseguit augmentar en un 11% el nombre d’abonaments per a la temporada del 20è aniversari, arribant als 17.000 entre abonaments fixes i flexibles i revertint la tendència dels darrers anys.
  • En l’àmbit institucional, la temporada 2018/19 ha estat marcada pel nomenament del nou director artístic Víctor Garcia de Gomar, que agafa el relleu de Christina Scheppelmann.

© Paco Amate.

Barcelona, 24 de juliol de 2019Gairebé 180.000 persones han vingut al Gran Teatre del Liceu a veure algun dels 13 títols d’òpera programats durant la temporada 2018/19, un augment del 5% respecte l’exercici anterior que permet arribar al 82% d’ocupació total. Alguns d’aquests títols han assolit resultats especialment favorables, com és el cas de Madama Butterfly, que ha tancat amb un 100% d’ocupació, Agrippina amb un 95%, Tosca amb un 91% o La Gioconda amb un 86%.

La temporada 2018/19 ha tancat a més mantenint l’equilibri pressupostari, amb uns ingressos que se situen en els 47,5 milions d’euros, 160.000 euros més que la temporada anterior. El Liceu arriba a la temporada del 20è aniversari de la reobertura amb un nou augment en els ingressos per mecenatge, que se situen en els 7,5 milions d’euros, un increment del 10% (gairebé 700.000 euros) respecte la temporada 2017/18.

© Paco Amate.

Iniciatives generadores de nous públics

La tendència a l’alça s’ha vist reflectida també en l’arribada de nous públics al Gran Teatre del Liceu, especialment el públic jove, que gràcies a les noves polítiques de preus Under 35 ha arribat als 10.110 espectadors, 3.400 joves més que la temporada 2017/18. Unes xifres que es preveuen incrementar la temporada del 20è aniversari, ja que el Liceu posarà a disposició dels menors de 35 anys prop de 5.000 entrades, permetent comprar fins a 50 butaques a preu reduït per funció.

En la mateixa línia, el Liceu continua amb el compromís d’obrir barreres mentals i geogràfiques a través del projecte Liceu al Territori, que ha augmentat un 21,27% el nombre de persones que han vingut al Teatre de fora de Barcelona i l’àrea metropolitana (un total de 5.200), gràcies a les conferències gratuïtes que s’han realitzat a 124 poblacions. L’èxit del projecte s’ha vist reflectit també amb el Liceu a la Fresca, que un any més ha permès que prop de 100.000 persones d’Espanya, França i Andorra hagin pogut gaudir a l’aire lliure i de franc de l’òpera Tosca de Puccini. 

Bona acollida del nou sistema d’abonaments

Amb la intenció de promoure i facilitar l’accés als abonaments a tota la ciutadania, el Liceu ha presentat enguany una sèrie de novetats en la política d’abonaments per la temporada 2019/20, amb importants descomptes de fins el 25% en butaca fixa i del 35% en els torns populars. Els canvis han donat com a resultat un increment de l’11% en abonaments, arribant als 16.899 abonaments i revertint la tendència dels darrers anys. La temporada del 20è aniversari ha generat més de 2.200 abonaments fixes nous, la majoria dels quals han estat abonaments populars, que han passat de representar el 36% del total, al 45%. 

© Paco Amate.

Nou director artístic

La temporada 2018/19 ha suposat també un viratge en la direcció artística, que es troba en període de transició i que des del setembre assumirà Víctor Garcia de Gomar en relleu de Christina Scheppelmann. El nou projecte que proposa l’actual director artístic adjunt del Palau es basarà en la creació, la innovació, el diàleg i la participació, sempre respectant l’equilibri econòmic de la institució. Un model transgressor on la col·laboració esdevindrà un element vital dins la presa de decisions. Víctor Garcia de Gomar liderarà així una nova fórmula de cocreació que compta amb l’assessorament artístic del director d’escena Àlex Ollé, membre fundador de La Fura dels Baus i un dels directors d’escena més internacionals del país. Un model que assenta un interessant precedent de treball col·lectiu per construir una narrativa pròpia que donarà cabuda a noves idees, visions disruptives, innovació...

La nova direcció artística del Liceu, així com l’important increment viscut aquesta temporada en espectadors, en abonaments, en nous públics i en ingressos propis avalen un projecte de llarg recorregut que afronta una de les seves fites més importants, la gran temporada 2019/20 que servirà per celebrar el 20è aniversari de la reobertura del Gran Teatre del Liceu.

© Antoni Bofill.