All the news

Segueix en directe l'entrega dels II Premis Òpera XXI

  • A l’entrega intervindran el Ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, el president d’Ópera XXI, Oriol Aguilà, i diversos artistes com Ainhoa Arteta, Carlos Álvarez, Ruth Iniesta, Saioa Hernández, Ismael Jordi, Xavier Sabata, Jorge de León, Nancy Fabiola Herrera i Sabina Puértolas
  • Ópera XXI entregarà també els seus premis honorífics d’aquesta segona edició dels guardons al gestor cultural José Antonio Campos Borrego, a la Fundació ”la Caixa” i a l’Asociación de Amigos Canarios de la Ópera
  • La cerimònia, que presentaran el director del Teatro de la Zarzuela, Daniel Bianco, i la directora d’escena Bárbara Lluch, comptarà amb les actuacions de dues de les artistes premiades, Sondra Radvanovsky i Leonor Bonilla, i del pianista Rubén Fernández Aguirre
  • S’emetrà a través de la web www.operaxxi.com i de les plataformes online Opera Vision, d’Ópera Europa, Opera de ARTE.TV, així com al web del Liceu

Barcelona, 20 d’octubre de 2020. El proper diumenge 25 d'octubre a les 19h i coincidint amb la celebració del Dia Mundial de l'Òpera, Òpera XXI, l'associació que reuneix els principals teatres, festivals i temporades líriques de país, farà entrega, a través d'una cerimònia que s’emetrà per streaming, dels II Premis Òpera XXI, els guardons espanyols de la lírica, que premien el millor dels escenaris al nostre país durant la temporada 18/19.

La cerimònia, que estava prevista per al mes de març del 2020 al Gran Teatre de Liceu, va ser posposada per les restriccions de l'actual situació sanitària i Òpera XXI l'ha reformulat en format virtual per garantir la participació i la seguretat de tots els premiats i artistes involucrats. Serà emesa a través del web www.operaxxi.com, de https://operavision.eu/en la plataforma de l'associació que reuneix els principals teatres i temporades europees, Opera Europa, de la plataforma cultural Arte.tv, en el seu canal dedicat a les temporades d'òpera a Europa, i també es podrà trobar al web de www.liceu.cat.

El principal objectiu d'aquests guardons és donar visibilitat a la imprescindible aportació de l'òpera a la societat i reivindicar el paper de la cultura en les nostres vides. I en aquesta ocasió vol ser més que mai un gran homenatge a tots els artistes, a la infinitat de professionals que treballen i fan possible que els telons dels teatres i temporades s'estiguin aixecant en aquestes complexíssimes circumstàncies, i un especial agraïment a tots els que donen suport a la lírica al nostre país, molt especialment al públic.

La cerimònia virtual, conduïda per Daniel Bianco, director de Teatre de la Sarsuela, i per la directora d'escena Bàrbara Lluch, comptarà, entre d'altres grans moments, amb l'actuació de dues de les artistes premiades, Sondra Radvanovsky i Leonor Bonilla, i del pianista Rubén Fernández Aguirre. Tots els guardonats connectaran i participaran en el lliurament virtualment, i es sumaran les intervencions d'alguns dels grans cantants espanyols en el panorama líric internacional, com Ainhoa Arteta, Carlos Álvarez, Ruth Iniesta, Saioa Hernández, Ismael Jordi, Xavier Sabata, Jorge de Lleó, Nancy Fabiola Herrera i Sabina Puértolas. A ells s'uniran les paraules del Ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, i del president de l'associació, Oriol Aguilà, director de Festival Internacional Castell de Peralada.

Sondra Radvanovsky, amb Michael Chioldi i Piotr Beczala a l'estrena de 'Luisa Miller'.

Premis Ópera XXI, guardonats

El Premi a la Millor Cantant el rebrà Sondra Radvanovsky, per la seva interpretació protagonista en la Luisa Miller de Verdi, al Gran Teatre de Liceu al juliol de 2019, així com pel recital-homenatge a Montserrat Caballé al Festival Castell de Peralada.

Leonor Bonilla ha estat guardonada amb el premi a la Millor Jove Cantant, per les seves excel·lents actuacions en una intensa temporada 2018/2019 per a la soprano sevillana: Lucia di Lamermoor a Maestranza, Il viaggio a Reims a Tenerife, Orfeu i Euridice a Villamarta i Capriccio al Teatro Real l'han fet guanyadora d'aquest guardó.

El Premi al Millor Director Musical és per Nicola Luisotti (Viareggio, Itàlia, 1961), per la direcció de Turandot al Teatro Real al novembre i desembre de 2018 amb gran èxit de crítica i públic.

El Premi al Millor Director d'Escena serà lliurat a Cristof Loy (Essen, Alemanya, 1962), per la seva direcció de Capriccio al Teatro Real de Madrid al maig i juny de 2019.

El premi a la Millor Nova Producció és per al Teatro de la Zarzuela per l'òpera espanyola La casa de Bernarda Alba de Miquel Ortega, que es va poder veure a coliseu madrileny en vuit funcions al novembre de 2018.

El Premi Millor Iniciativa de Foment de la Lírica és per Òpera de Butxaca i Nova Creació (OBNC), que acaba de celebrar els seus 25 anys en l'escena cultural. El jurat dels premis ha reconegut la seva tasca en l'estrena absoluta, al març de 2019, de l'òpera Je suis narcissiste, amb música de Raquel García-Tomás (que va rebre la setmana passada el Premi Nacional de la Música) i llibret d'Helena Tornero, en un muntatge de Marta Pazos amb direcció musical de Vinicius Kattah, en coproducció amb el Teatre Real de Madrid, al Teatro Español i el Teatre Lliure. A més del seu treball per a la promoció de la nova creació, amb l'estrena de l'òpera de cambra del jove compositor Joan Magrané, Diàlegs de Tirant i Carmesina, que es va estrenar al juliol de 2019 al Festival de Peralada, en coproducció amb el Gran Teatre de Liceu, en una proposta signada per Francesc Prat en el musical i per Marc Rosich en la direcció escènica, amb Jaume Plensa com a encarregat de l'espai escènic. L'objectiu central d'OBNC és promoure la nova creació operística, potenciar l'emergència de nous compositors, llibretistes i dramaturgs, així com músics i cantants que emmarquin els seus treballs en la creació contemporània. També presenta a Catalunya obres de petit format d'autors internacionals.

La Millor Nova Producció Llatinoamericana és per al Gran Teatre de Lima per Alzira, de Verdi, una coproducció de el Ministeri de Cultura del Perú amb ABAO (Associació Bilbaïna d'Amics de l'Òpera) i l'Opéra Royal de Wallonie (Liège, Bèlgica).

El jurat de la segona edició dels Premis Òpera XXI estava integrat pels periodistes i crítics especialitzats: Eva Sandoval, Jesús Ruiz Mantilla, Maricel Chavarría, Gonzalo Alonso, José Luis Jiménez, Alejandro Martínez, Fernando Sans Rivière, Richard Martet i Victòria Stapells, a més de per Andrés Rodríguez (vicepresident de ONA, Òpera Llatinoamèrica). Tots ells són experts de reconegut prestigi nacional i internacional i amb un profund coneixement de l'activitat lírica nacional actual. Van estar també presents en les deliberacions Oriol Aguilà, president d'Òpera XXI i director de Festival Castell de Peralada; José Monforte, secretari de l'Associació i director general de Palau dels Arts Reina Sofia (València), i Neus Pascual, coordinadora dels premis.

Per consultar la llista completa de premiats, accediu al web de www.operaxxi.com