All the news

Els principals teatres d'òpera del món s'uneixen per mantenir el 58è Concurs Tenor Viñas

  • Les audicions preliminars es faran en format audiovisual, mentre que la segona prova i la semifinal, presencials, tindran lloc al Conservatori Superior de Música del Liceu entre el 17 i el 20 de gener. La prova final i el concert dels guanyadors es faran el 22 i el 24 de gener, respectivament, al Gran Teatre del Liceu i també s’emetran en ‘streaming’
  • Un total de 477 cantants de 55 països s’han inscrit per participar des de les ciutats de Beijing, Berlin, Londres, Los Ángeles, Madrid, Milà, Moscou, Nova York, París i Barcelona
  • El jurat internacional de les audicions preliminars està format per directors artístics i de càsting dels teatres Deutsche Opera de Berlín, Scala de Milà, Convent Garden de Londres, Metropolitan de Nova York, National Centre for the Performing Arts de Beijing, Los Angeles Opera, Opéra de París, Bolshoi de Moscou, Teatro Real de Madrid i Gran Teatre del Liceu
  • El concurs repartirà un total de 115.000 euros en premis amb l’objectiu de projectar la carrera de joves cantants amb talent

Barcelona, 16 de novembre de 2020. La 58a edició del Concurs Internacional de Cant Tenor Viñas se celebrarà a Barcelona del 17 al 24 de gener de 2021. Malgrat les dificultats generades per l'alerta sanitària mundial, els principals teatres d’òpera del món han unit esforços per mantenir viu el prestigiós certamen: National Centre for the Performing Arts of China (Beijing), Deutsche Oper (Berlin), Teatro alla Scala (Milà), The Metropolitan Opera House (Nova York), Los Angeles Opera (Estats Units), Opéra National de París, Royal Opera House Covent Garden (Londres), Bolshoi Theatre of Russia (Moscou), Teatro Real (Madrid) i Gran Teatre del Liceu.

La situació actual ha obligat a implementar alguns canvis en el concurs. Les audicions preliminars es portaran a terme a través de vídeos enviats pels propis participants. La mecànica del concurs garanteix igualtat de condicions per a tots els i les cantants. Les primeres proves van començar la setmana passada a Berlín, Milà i Londres, i continuaran aquesta setmana a Nova York, Beijing, Los Angeles, Paris, Moscou i Madrid. En el cas de Barcelona, l'audició preliminar es realitzarà l'11 de desembre. El 22 de desembre ja se sabran els resultats de tots els seleccionats que passaran a la segona fase, un total 100 candidats que hauran de viatjar a Barcelona al gener.

La segona fase del concurs serà presencial, sempre respectant les totes les mesures sanitàries, i tindrà lloc al Conservatori Superior de Música del Liceu entre el 17 i el 20 de gener. El Gran Teatre del Liceu acollirà el 22 de gener el concert dels finalistes, en el marc del qual es farà públic el veredicte del jurat. Dos dies després, el 24 de gener, els guanyadors seran els protagonistes d’un concert final en el mateix escenari. Tant el concert del 22 com el del 24 es podran seguir via streaming

477 participants de 55 països

Un total de 447 cantants de 55 països s’han inscrit per participar en aquesta edició del certamen. Amb una forta presència de participants internacionals, que representen el 91% del conjunt, destaca l’interès que genera el certamen a països com Corea del Sud (112 cantants), Rússia (37 cantants), Regne Unit (33 cantants), Estats Units (29 cantants) i Itàlia (25 cantants).

Del total d’inscrits, 267 són dones (207 sopranos i 60 mezzosopranos) i 210, homes (9 contratenors, 96 tenors, 73 barítons, 14 baix-barítons i 18 baixos).

Aquest any, però, destaca la participació de candidats espanyols, amb un total de 42 participants, 13 d'ells catalans, un nombre molt superior al de les edicions anteriors.

Enguany, el jurat internacional encarregat d’escollir els premiats entre els finalistes estarà presidit pel director artístic del Liceu, Víctor Garcia de Gomar. A més, comptarà amb: Rockwell Blake, tenor; Alessandro Galoppini, director de càsting del Teatro allà Scala de Milà; Dame Gwyneth Jones, soprano; Sophie Joyce, directora de càsting de l’Opéra National de Paris; Peter Mario Katona, director de càsting de la Royal Opera House Covent Garden de Londres; David Lomeli, director de càsting de la Bayerische Staatsoper de Munic; Joan Matabosch, director artístic del Teatro Real de Madrid; Christophe Seuferle, director de la Deutsche Oper Berlin; Ludmila Talikova, directora de la Companyia d’Ópera del Teatre Bolshoi de Rússia; i Diane Zola, assistent de l’administrador artístic de la Metropolitan Opera House de Nova York.

Aquesta edició repartirà fins a 115.000 euros en premis: 77.000 euros en 6 premis oficials; 20.000 euros en 4 premis especials a més de dos premis a manera de contracte; 23.000 euros repartits en 4 premis extraordinaris, a més de 9 premis a manera de contracte i 15 borses d’estudi. Tot plegat, amb l’objectiu d’impulsar la carrera operística de joves cantants amb talent i capacitat.

Més de mig segle de Concurs Tenor Viñas

Fundat l’any 1963 per Jacint Vilardell en memòria del cèlebre tenor català Francesc Viñas, el concurs ha assolit un gran prestigi internacional i ha esdevingut una de les competicions més importants de l’òpera a nivell mundial. A més de tenir la col·laboració del Gran Teatre del Liceu des dels seus inicis, el certamen compta amb el suport dels principals teatres d’òpera del món.

Centenars de joves cantants de tot el món participen en el certamen, que suposa un important impuls en la projecció dels guanyadors. Durant aquests anys s’han inscrit més de 12.500 participants provinents de més de 100 països. El concurs ha donat a conèixer grans veus de l’òpera com ara les de Vicente Sardinero, Elena Obraztsova, Helga Müller-Molinari, Alicia Nafé, Dalmau González, Natalia Troitskaya, Enedina Lloris, Sumi Jo, Aquiles Machado, Lado Ataneli, Antonio Gandía, Kurt Rydl, Olga Borodina, Violeta Urmana, Giuseppe Filianoti, Russell Thomas, Tamara Wilson, Olga Kulchynska i Javier Camarena, entre moltes d’altres.