• L’acte en record del poeta Joan Margarit serà el dia 18 de maig a les 19h a l’escenari del Teatre. Abans, a les 17h, tindrà lloc al Foyer del Liceu una presentació del llibre ‘Animal de bosc’, obra pòstuma de l’autor. Margarit mantenia una estreta vinculació amb el Liceu, on era l’actual poeta resident de la temporada 2020-21 del Teatre.
  • Al web del Liceu es podrà seguir en directe l’esdeveniment, que serà dirigit i presentat per la periodista Esther Vera, amiga de la família del poeta, i conduït musicalment pel director musical del Liceu, Josep Pons.
  • Poesia i música, les grans passions de Margarit, es donaran la mà en un acte on s’inclouen actuacions musicals amb l’Orquestra Simfònica del Liceu dirigida pel mestre Josep Pons. També hi participaran els pianistes Albert Guinovart i Xavier Algans, i el saxofonista i fill del poeta, Carles Margarit.
  • Alguns dels amics de Joan Margarit recitaran fragments de la seva obra pòstuma en el seu record: Joan Manuel Serrat, Josep  Cuní, Paco Ibáñez, Marcel Riera, Pere Rovira, Josep Maria Rodríguez, entre d’altres.

Barcelona, 5 de maig de 2021. L’escenari del Gran Teatre del Liceu acull el proper 18 de maig a les 19h l’acte en record de Joan Margarit, autor d’una extensa i reconeguda obra que el situen entre els poetes més valorats per la crítica i els lectors. Margarit mantenia una estreta vinculació amb el Liceu, on era el poeta resident de la temporada 2020-21. L’actual programació artística té com a fil conductor l’obsessió com a eix vertebrador, on el subjecte principal és l'òpera però en el qual també hi conflueixen altres disciplines. El Teatre recorda ara el poeta convidat d’aquesta temporada, que va ajudar a traçar el camí per fer del Liceu un centre de les arts i el pensament.  

Abans de l’acte, a les 17h, tindrà lloc al Foyer del mateix Liceu una roda de premsa a on es presentarà el recull de poemes Animal de bosc, l’obra pòstuma de Margarit editada per Proa (Grup 62).

“La música i la poesia són, després de les persones a qui estimo, els meus principals recursos d’equilibri interior” va dir Joan Margarit en una entrevista amb el Liceu. L’acte, que ha estat confeccionat conjuntament amb la família del poeta, recull aquestes dues seves grans passions en record i memòria seva. Al web del Liceu es podrà seguir en directe l’esdeveniment, que serà dirigit i presentat per la periodista Esther Vera, amiga del poeta, i conduït musicalment per Josep Pons, director musical del Liceu i també amic de Margarit.

Durant la primera part de l’acte, es representaran peces musicals d’obres vinculades a la biografia de Margarit de la mà de l’Orquestra Simfònica del Liceu dirigida pel mestre Pons. El programa musical recull la fascinació del poeta pel romanticisme alemany amb la peça el concert núm.5 de Beethoven (segon temps), que comptarà amb la participació del pianista Albert Guinovart. En un segon temps, l’amor de Margarit pel jazz s’apoderarà de l’escenari amb la melodia de Summertime de George Gershwin, tocada pel seu fill i saxofonista, Carles Margarit i el pianista Xavier Algans.

Posteriorment, Esther Vera, el poeta Luis García Montero i Jordi Gracia glossaran sobre la figura de Joan Margarit i presentaran l’obra inèdita Animal de bosc per donar pas a un recital de poemes inclosos en el llibre amb l'Adagio per a cordes de Samuel Barber interpretada de fons. Amics de Margarit com ara Joan Manuel Serrat, Pere Rovira, Josep Cuní, Lola Josa, Josep Lluch, Josep Maria Rodríguez, Marcel Riera, Irene Sáez i Paco Ibáñez posaran veu als últims versos que l’autor va deixar per escrit.

‘Animal de bosc’, l’obra inèdita

Poques setmanes abans de morir, Joan Margarit va deixar enllestits els poemes que componen Animal de bosc, l’obra a la qual va dedicar les energies de l’últim tram de la seva vida, aprofitant la mirada nítida que atribuïa a una senectut viscuda sense trampes. Margarit, que havia conclòs un any abans la seva “antologia personal”, publicada amb el títol Sense el dolor no hauríem estimat, considerava Animal de bosc “el millor dels meus llibres”.

Quan se li va preguntar en vida a on voldria presentar el llibre, Joan Margarit va deixar palès que la seva voluntat era que fos a la casa d’on ell n’era el poeta resident: el Gran Teatre del Liceu. D’aquesta manera, el Teatre recorda ara “un amic que durant tot aquest camí ha estat entranyable, honest i generós i que ens llega preuades lliçons per a la vida. Els seus poemes són cartes amb remitent que donen consol en la seva absència”, en paraules del director artístic del Liceu, Víctor Garcia de Gomar.

Joan Margarit, arquitecte de mots

Joan Margarit (Sanaüja, la Segarra, 1938 - Sant Just Desvern, Baix Llobregat, 2021) fou poeta i arquitecte, catedràtic de l’Escola d’Arquitectura de Barcelona. En l’àmbit de la literatura catalana li van ser concedits, entre d’altres, el premi Carles Riba 1985, els premis de la Crítica Serra d’Or 1982, 1987 i 2007, i el premi Nacional de Literatura de la Generalitat de Catalunya 2008. En l’àmbit hispànic, ha rebut el Premio Nacional de la Crítica de 1984 i de 2008, el Premio Rosalía de Castro de 2008 i, el mateix any, el Premio Nacional de Poesía. Pel conjunt de la seva obra, el 2013 li va ser concedit a Mèxic el Premio Víctor Sandoval Poetas del Mundo Latino —conjuntament amb el mexicà José Emilio Pacheco— i el 2017 a Xile el Premio Iberoamericano de Poesía Pablo Neruda. L'any 2020 va rebre el Premi Reino Sofía de Poesia Iberoamericana i el Premi Cervantes. 

Joan Margarit va recollir una tria dels seus millors poemes a Sense el dolor no hauríem estimat (2020). Al llibre Poètica (2020) hi va aplegar els seus textos teòrics i de reflexió. En complir els vuitanta anys, va enllestir unes memòries d’infantesa i joventut sota el títol Per tenir casa cal guanyar la guerra (2018). El volum Tots els poemes (2021) conté el conjunt de la seva poesia.