All the news

‘Turandot’, guardonada amb els Premios Ópera XXI

Barcelona, 2 de juny de 2021. La nova producció de Turandot de Puccini dirigida per Franc Aleu sota la batuta de Josep Pons ha estat guardonada en la tercera edició dels Premios Ópera XXI en la categoría de Millor Nova Producció. Cantants com Carlos Álvarez o Xabier Anduaga, el director d’escena Robert Carsen o el mestre Riccardo Frizza són alguns dels noms propis que completen el palmarès dels premis. La gala, en format presencial, tindrà lloc l’11 de setembre al Teatro de la Zarzuela de Madrid, institució que també ha estat reconeguda pel seu pojecte artístic i educatiu Zarza.

'Turandot' (© Antoni Bofill)

Els Premios Ópera XXI són els guardons espanyols de la lírica que cada edició reconeixen el millor dels escenaris: “És un orgull formar part d’un sector, d’una activitat cultural, que ha estat l’admiració del món per la seva capacitat per organitzar-se i tirar endavant. Mai ens havíem sentit tan útils i essencials en la nostra vocació de funció i servei públic”, ha declarat el president d’Ópera XXI i director del festival de Peralada, Oriol Aguilà, durant l’anunci del palmarès.

L'edició dels guardons que simbolitzen l'aturada per la pandèmia en les temporades espanyoles té un caràcter absolutament excepcional i inclou un premi a la Millor Iniciativa Digital durant el confinament, amb el propòsit de ressaltar i posar en valor les activitats, la generositat i l’esforç desenvolupat en l'àmbit digital i audiovisual pels teatres, temporades i festivals des de març de 2019, en el marc de el distanciament social i les mesures de seguretat per evitar la propagació de la Covid19.

El jurat d’aquesta edició, que es va reunir al Teatro Real de Madrid el passat 10 de maig de 2021, està format per crítics i periodistes especialitzats representants dels principals mitjans nacionals i internacionals Gonzalo Alonso, Maricel Chavarría, José Luis Jiménez, Alejandro Martínez, Jesús Ruiz Mantilla, Richard Martet, Fernando Sans-Rivière, Eva Sandoval, Victoria Stapells, Javier Pérez Senz, Ana Vega Toscano i el gestor Andrés Rodríguez, en representació i vicepresident d’Ópera Latinoamérica (OLA). També van ser presents en les deliveracions el president de Ópera XXI, Oriol Aguilà i el secretari de l’associació, José Monforte i la coordinadora dels premis, Nieves Pascual.

Palmarès de la III edició dels Premios Ópera XXI

Millor Cantant
Carlos Álvarez, per la seva interpretació del paper de Rodrigo de l'òpera Don Carlo, de Verdi, al Teatro Colón, setembre de 2019, dins de la programació organitzada pels Amigos de la Ópera de A Coruña.

Menció Especial
Carlos Chausson, per la seva interpretació del paper protagonista a l'òpera Don Pasquale al Teatro de la Maestranza de Sevilla a l'octubre del 2019.

Millor Jove Cantant
Xabier Anduaga, pel seu fulgurant camí d'èxits que, als seus 26 anys, ja l'han consagrat com un dels millors intèrprets de l'actualitat amb una destacada trajectòria nacional i internacional. 

Millor Director Musical
Riccardo Frizza, per la seva tasca al capdavant de les funcions de Lucia di Lammermoor de Donizetti a ABAO Bilbao Ópera (Palacio Euskalduna) a l'octubre de 2019.

Millor Direcció d’Escena
Robert Carsen, per les seves propostes per a l'òpera Elektra, de Richard Strauss, al Palau de les Arts de València al gener del 2020, i pel seu treball al Teatro Real per a les funcions de La Valquíria, de Wagner, al febrer de 2020.

Millor Nova Producció
Turandot (Gran Teatre del Liceu)

Millor Iniciativa de Foment de la Lírica
Proyecto Zarza, projecte artístic i de divulgació creat pel director del Teatro de la Zarzuela Daniel Bianco.

Millor Iniciativa Digital
Ex aequo a la plataforma My Opera Player, la plataforma videoteca del Teatro Real, i al Festival Peralada Livestream.

Premio Ola, en col·laboració amb Ópera Latinoamérica
Millor Nova Producció Llatinoamericana
La italiana en Argel, de Rossini, que es va poder veure al Teatro Municipal de Santiago de Chile a l'octubre de 2019, amb direcció d'escena de Rodrigo Navarrete i musical de José Miguel Pérez-Sierra.