• L’alcaldessa de Madrid Manuela Carmena ha presentat la programació cultural per als pròxims mesos amb motiu d’aquesta efemèride
  • El 21 de juliol es retransmetrà en directe Il trovatore, una nova producció de l’òpera de Verdi amb una sorprenent posada en escena de Joan Anton Rechi
  • Per primera vegada, en la seva tercera edició, el Liceu expandeix el seu projecte a tot l’Estat amb una nova iniciativa amb la col·laboració de TV3 i TVE, que duran el senyal de televisió a tot el país, gràcies a la participació activa de l’Obra Social ”la Caixa”
  • La gravació de Luisa Fernanda del Teatro Real, el Festival Internacional de Fotografía y Artes Visuales PHotoESPAÑA o els concerts de l’Orquesta Sinfónica de Bankia i de la Banda Sinfónica Municipal completen la programació

Marisol Mena, Salvador Alemany, Manuela Carmena, Gregorio Marañón, Alberto Anaut y Amalia Blanco (© Javier del Real)

Madrid, 2 de juny de 2017. Les celebracions del IV Centenari de la Plaza Mayor continuen durant els mesos de juny i juliol amb la participació d’algunes de les més destacades institucions culturals del país. El Gran Teatre del Liceu serà una d’elles, amb el projecte Liceu a la Fresca, que per primera vegada instal·la una pantalla gegant al centre de Madrid per a que més de 3.000 persones puguin gaudir de la nova producció d’Il trovatore de Verdi a l’aire lliure.

El Teatro Real, PhotoESPAÑA o l’Orquesta Sinfónica de Bankia se sumen també al programa cultural organitzat per l’Ayuntamiento de Madrid juntament amb la Comissió del IV Centenari de la Plaza Mayor per a poder retornar el protagonisme a la plaça més significativa de la ciutat, contribuir a que recuperi la seva essència i tornar a convertir-la en un gran escenari on succeeixen els esdeveniments públics més rellevants.

Una de les terrasses de la Plaza Mayor ha estat l’escenari escollit per Manuela Carmena per presentar les activitats culturals programades amb motiu del IV Centenari de la plaça per als pròxims mesos. Durant la presentació l’alcaldessa ha estat acompanyada per Salvador Alemany, president del Gran Teatre del Liceu, Gregorio Marañón, president del Patronato del Teatro Real, Alberto Anaut, president de PHotoESPAÑA i Amalia Blanco, directora general adjunta de Comunicación y Relaciones Externas de Bankia.

Carmena ha volgut recordar la necessitat de comptar amb representants de tota la societat civil a l’hora de celebrar el IV Centenari d’un espai tan característic i significatiu per als  madrilenys com és la Plaza Mayor. Per aquest motiu ha volgut agrair la magnífica resposta que les principals institucions culturals de la ciutat i el país han donat a la invitació realitzada per l’Ayuntamiento per participar en aquesta commemoració.

A partir del 2 de juny la Plaza Mayor acollirà una variada programació que inclou, des de la retransmissió en directe i en pantalla gegant d’Il trovatore a càrrec del Gran Teatre del Liceu i la gravació de Luisa Fernanda del Teatro Real, fins a una proposta de PHotoESPAÑA amb un grup de fotògrafs emergents, passant per un concert a càrrec de l’Orquesta Sinfónica de Bankia en el marc de la Semana de la Música.

Marisol Mena, Salvador Alemany, Manuela Carmena, Gregorio Marañón, Alberto Anaut y Amalia Blanco (© Javier del Real)

Durant aquests dos mesos també se celebrarà una trobada d’arts escèniques de carrer, un concert “de cine” a càrrec de la Banda Sinfónica Municipal, una instal·lació d’art urbà que convida a reflexionar sobre els residus urbans, una exposició sobre els principals moments històrics de la plaça i inclús una jornada de xerrades TEDx sobre les diferents realitats de la plaça. Tot això amb l’objectiu de convertir la Plaza Mayor en un espai viu que sigui el focus cultural, festiu i social de la ciutat de Madrid.

Òpera i Sarsuela a la plaça

La del divendres 21 de juliol serà la nit escollida pel Gran Teatre del Liceu per a convidar els visitants de la Plaza Mayor a conèixer en directe una nova producció d’Il trovatore de Verdi dirigida per Joan Anton Rechi. Serà amb el projecte Liceu a la Fresca que, en la seva tercera edició, s’expandeix a la resta del territori espanyol gràcies a la col·laboració de TVE, que portarà el senyal de televisió en directe a una pantalla gegant instal·lada a la plaça. TV3, que donarà el senyal a tot el territori català, manté també la seva fidelitat a un projecte en el qual va participar des del seu inici el 2015.

L’expansió a Espanya del Liceu a la Fresca no hagués estat possible sense la participació activa de l’Obra Social ”la Caixa” en el projecte Art al carrer; i Endesa, que dóna suport al projecte des dels seus inicis.

“Allò que aconseguim amb aquest projecte és apropar l’òpera a tots els nivells de la nostra societat. Des del 2015, el Liceu a la Fresca no ha parat de créixer i en tres anys hem trencat barreres, no només geogràfiques, sinó també mentals. L’elitisme cada cop queda més lluny de les institucions d’òpera, i això és el que hem de treballar conjuntament” ha afirmat Salvador Alemany, president del Gran Teatre del Liceu. “Veure la resposta de la gent envers iniciatives com les del IV Centenari de la Plaza Mayor posa de rellevància la necessitat de treure la cultura al carrer. És un gran regal tenir una societat interessada en la cultura, i el nostre deure és mantenir-lo i potenciar-lo, tant per animar a nous públics com per a que els melòmans visquin l’òpera d’una forma més desenfadada i a l’aire lliure”, ha reivindicat el president del Liceu.

Salvador Alemany, Manuela Carmena i Gregorio Marañón (© Felipe Nombela)

Salvador Alemany també ha destacat que “tenim al davant un projecte global que uneix els esforços de moltes institucions, i entre tots donem l’oportunitat de veure una òpera a l’aire lliure, però també des de totes les cases d’Espanya. El 2016, a través de TV3, la varen veure més de 110.000 persones i vàrem ser trending topic a tota Espanya. M’emociona pensar on podem arribar aquest any”.                                             

A través d’una pantalla gegant d’alta definició i amb prop de 3.000 seients gratuïts,  el públic tindrà el privilegi d’escoltar i admirar en directe la nova producció d’Il trovatore, que convertirà l’escenari en un gran llenç que donarà vida a Los desastres de la guerra de Goya. El propi Goya, interpretat per Carles Canut, serà l’espectador d’un muntatge amb un repartiment que compta amb Tamara Wilson, Ynghoon Lee i George Petean, entre d’altres.

Per la seva part, el Teatro Real projectarà el 2 de juliol Luisa Fernanda de Moreno Torroba, una producció d’Emilio Sagi que el Teatro Real va realitzar conjuntament amb la Washington Opera i Los Angeles Opera el 2006.

Presentació dels actes del IV Centenari de la Plaça Mayor de Madrid (© Felipe Nombela)

Tot això amb un elenc sensacional, dirigit per Jesús López Cobos i encapçalat per Plácido Domingo i Nancy Herrera, juntament amb José Bros i Mariola Cantarero, interpretant la que està considerada una de les millors sarsueles de tots els temps. 

Tal com ha explicat el president de la fundació del Teatro Real, “La retransmissió, el proper dia 2 de juliol, de l’extraordinària i castissa sarsuela Luisa Fernanda és el símbol del nostre compromís amb aquesta important iniciativa impulsada per l’Ayuntamiento de Madrid, i se suma al programa de retransmissions públiques que el Teatro Real va iniciar fa un temps i que és un pilar bàsic del futur de l’òpera i la sarsuela. Amb aquestes retransmissions a les places i altres espais públics, als centres culturals, als hospitals i a les escoles, l’òpera i la sarsuela surten a trobar-se amb els ciutadans, obrint les seves portes a tota la societat i transcendint la limitació dels seus escenaris tradicionals. Gràcies a les noves tecnologies l’òpera assoleix un nou sentit social amb el qual comencen a escriure’s les pàgines de la història del seu futur”.

Tota la informació a: plazamayor.madrid.es 

Liceu a la Fresca compta amb el suport de: