Todas las noticias

El Liceu amb la lluita contra la SIDA

Barcelona, 1 de desembre 2017. Amb motiu del Dia Mundial de la Lluita contra la Sida 2017, i sota el lema #parlemdelasida, el Gran Teatre del Liceu es suma un any més als diversos espais i edificis emblemàtics de Barcelona que donaran suport a la iniciativa de la Fundació Lluita contra la Sida i lluiran encesos de vermell divendres 1 de desembre a partir de les 18h i fins la mitjanit.

Entre d’altres emplaçaments emblemàtics de la ciutat s’hi troben també la Casa Batlló, el CaixaFòrum, el CosmoCaixa, el Palau Macaya, El Corte Inglés de Diagonal, El Molino, El Palauet, l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, la Fundació Suñol, el Recinte Modernista Sant Pau, l’Hotel Axel, el Majestic Hotel & Spa Barcelona, l’Hotel W, l’Institut del Teatre, Pedralbes Centre, el Teatre Lliure, la Casa Vicens i el Teatre Nacional de Catalunya, així com l’Ajuntament de Barcelona i el Palau de la Generalitat.

Com a novetat de la campanya del 2017, la Fundació Lluita contra la Sida ha creat un mapa virtual anomenat "Red Route" utilitzant l’app de Google Maps. Hi apareixen tots els edificis que participaran en aquesta acció, per tal que els ciutadans puguin fer el recorregut complet per la lluita contra la sida. A més a més, la commemoració de l’1 desembre culmina amb una acció a les xarxes socials anomenada "Selfie per la sida".

Participar-hi és molt senzill: cal fer-se una selfie davant d’un dels edificis il·luminats i pujar-la a les xarxes socials (Facebook, Twitter o Instagram) amb el hashtag #parlemdelasida (o #hablemosdelsida), mencionant també la Fundació Lluita contra la Sida (@FLSida).

Entre totes les fotografies rebudes, es sortejaran premis cedits per les institucions i empreses que formen part de la Red Route, per exemple nits d’hotel, entrades pel teatre, visites culturals o xecs regal. El 4 de desembre es farà un sorteig aleatori on cada participant podrà obtenir un dels obsequis.

Tota la informació sobre els participants (també en altres ciutats), llistat de premis i bases legals es troba al web de la Fundació Lluita contra la Sida.

Últimes dades sobre el VIH a Catalunya

Segons el darrer informe de vigilància epidemiològica del CEEISCAT (Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les ITS i Sida de Catalunya), l’any 2016 es van notificar 781 nous diagnòstics de VIH a Catalunya, dos diagnòstics al dia. Encara que als darrers cinc anys el nombre de diagnòstics de VIH no s’ha incrementat, Catalunya presenta una de les taxes més elevades de la Unió Europea. També segons el mateix informe, s’ha produït un augment en la declaració d’altres infeccions de transmissió sexual (ITS) en els darrers deu anys, degut en gran mesura a la millora tant dels sistemes de vigilància epidemiològica com de la detecció de casos. S’ha de tenir en compte que la distribució de les ITS no és igual a la població, afectant sobretot a joves menors de 25 anys i homes que tenen sexe amb altres homes.

Sobre la Fundació Lluita contra la Sida

La Fundació Lluita contra la Sida és una entitat sense ànim de lucre dedicada a l’assistència, la recerca i la transmissió del coneixement en el camp del VIH/sida. Va ser fundada el 1992 pel Dr. Bonaventura Clotet i està situada a l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, a Badalona. S’ofereix assistència integral a prop de 3.000 persones amb VIH anualment; la recerca es desenvolupa en gran part en col·laboració amb l’Institut per la Recerca de la Sida IrsiCaixa. Ambdues institucions conformen un centre de recerca capdavanter a nivell internacional, un dels pocs al món on es desenvolupen projectes en tots els fronts de la malaltia: eradicació, prevenció, coinfeccions, efectes secundaris del tractament, alteracions provocades pel propi virus com les relacionades amb l'envelliment precoç, estudi del microbioma i el seu efecte sobre el sistema immunitari, etc. Un altre dels objectius de la Fundació Lluita contra la Sida és traslladar el coneixement generat amb la recerca al voltant del VIH/sida a altres malalties, com ara el càncer.