Todas las noticias

Josep Pons i l'Orquestra del Liceu presenten 'Danses hongareses i eslaves'

  • El dia 5 de març, el mestre Josep Pons dirigirà l’Orquestra Simfònica del Liceu en una única funció que recull un programa de danses hongareses i eslaves de Brahms, Dvorak, Kodály, Bartók i Borodin
  • Donades les restriccions de la crisi sanitària i per garantir la distància entre músics, el programa inicialment previst amb els tres ballets Diaghilev de Stravinsky no ha estat possible i ha quedat substituït per aquesta proposta

© Paco Amate

Barcelona, 26 de febrer de 2021. L’Orquestra Simfònica del Liceu, amb la batuta del mestre Josep Pons, ens proposa un viatge als ritmes i modes de les danses de l’Europa de l’Est vistes amb els ulls de Brahms, Dvorak, Kodály, Bartók i Borodin. El dia 5 de març, en una única funció, el públic liceista podrà adelitar-se del concert ‘Danses hongareses i eslaves’, que recull un repertori clàssic que beu de músiques populars.

El programa, doncs, ens mostra com les arrels de la música tradicional han influït a compositors en les seves creacions artístiques. En aquest sentit, Josep Pons, remarca que “des de sempre, la música popular ha estat un veritable punt de partida per a la música clàssica, i la dansa, associada als orígens de la música, generadora de moltes formes. Les danses medievals, les del Renaixement o les cortesanes del classicisme han trobat una traducció en grans obres dels seu temps.”

En la llista de compositors hipnotitzats pel folklore hi ha Johannes Brahms, que s’inspira en els sons de Bohèmia. Brahms escrivia la seva col·lecció de Danses hongareses que, conjuntament amb les Rapsòdies hongareses de Franz Liszt, tindran un enorme impacte en el futur creatiu de Bartók.  Al 1912, el músic hongarès escrivia a la seva agenda: “l’estudi de la música dels camperols hongareses m’ha obert una porta cap a l’alliberament de l’antiga tirania dels sistemes major i menor. Conté una gran varietat de formes rítmiques lliures. Exigeix a parts iguals tempo giusto i a l’hora un gran sentit de rubato.” Al costat del compositor i pedagog Zoltan Kodály recolliran durant anys les melodies del món rural, convertir-les en noves partitures. D’altra banda, Dvorak recollia els furients de la tradició Bohèmia pels passatges més rítmics i inflamats per evocar amb melangia les festes populars.

Aquest concert simfònic substitueix el programa previst amb La consagració de Stravinsky: els tres ballets russos a fi de reduir el centenar de músics que hi participaven i que impedien les distàncies de seguretat necessàries. A causa de la pandèmia, el Teatre es va veure obligat a modificar el projecte per poder realitzar la seva programació amb totes les garanties a dalt i a baix de l’escenari i seguir, així, amb l’exigència que requereix la cultura segura.

Josep Pons, director musical

Considerat com un dels directors més rellevants de la seva generació, Josep Pons (Puig-reig, 1957) és el director musical del Gran Teatre del Liceu. L’any 1985 va fundar l’Orquestra de Cambra Teatre Lliure de Barcelona i el 1993 la Jove Orquestra Nacional de Catalunya. És director honorari de la ‘Orquesta y Coro Nacionales de España’ i de ‘l’Orquesta Ciudad de Granada’, de les que en va ser director artístic i titular. Va ser director musical de les cerimònies olímpiques Barcelona 92.

L’any 1999 va ser distingit amb el Premio Nacional de la Música que atorga el Ministerio de Cultura i és acadèmic de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts. És Doctor Honoris Causa de la Universitat Autònoma de Barcelona, i ha estat guardonat amb la Medalla de Oro de Bellas Artes el 2019.

Ha enregistrat més d’una cinquantena de títols per a Harmonia Mundi i per a Deutsche Grammophon, havent obtingut els màxims guardons: Grammy, Cannes Classical Awards, Grand Prix de l’Academie Charles Cross, Diapasson d’Or, Choc de la Musique.

Dirigeix habitualment les principals orquestres i sales d'arreu del món, havent establert una relació continuada amb Staatskapelle de Dresden, Orchestre de Paris, City of Birmingham Symphony Orchestra, Royal Stockholm Philharmonic, The Deutsche Kammerphilharmonie Bremen o BBC Symphony Orchestra, amb qui ha fet diverses aparicions als BBC Proms de Londres. Va debutar al Gran Teatre del Liceu el 1993 i des del 2012 n'és el director musical, amb l'encàrrec de projectar l'orquestra a nivell internacional.

Orquestra Simfònica del Liceu

L’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu és l'orquestra més antiga de l’Estat Espanyol, dirigida actualment pel mestre Josep Pons. Durant gairebé 170 anys d’història, l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu ha estat dirigida per les més grans batutes, d’Arturo Toscanini a Erich Kleiber, d’Otto Klemperer a Hans Knapperstsbusch, de Bruno Walter a Fritz Reiner, Richard Strauss, Alexander Glazunov, Ottorino Respighi, Pietro Mascagni, Igor Stravinsky, Manuel de Falla o Eduard Toldrà, fins a arribar als nostres dies amb Riccardo Muti o Kirill Petrenko.

Ha estat la protagonista de les estrenes del gran repertori operístic a la península ibèrica del barroc als nostres dies i al llarg de la seva història ha dedicat també una especial atenció a la creació lírica catalana. Va fer el seu debut el 1847 amb un concert simfònic dirigit per Marià Obiols, essent la primera òpera Anna Bolena, de Donizetti. Des de llavors ha actuat de forma continuada durant totes les temporades del Teatre.

Internacionalment cal destacar el Concert per la Pau i els Drets Humans, organitzat per la Fundació Onuart, retransmès des de la seu de les Nacions Unides a Ginebra el passat 9 de desembre del 2017.

Després de la reconstrucció de 1999 han estat directors titulars Bertrand de Billy (1999- 2004), Sebastian Weigle (2004–2008), Michael Boder (2008–2012) i, des de setembre del 2012, Josep Pons.

Amb el suport de: