• Avui al migdia ha tingut lloc a la Sala Miralls del Gran Teatre del Liceu l’acte de lliurament de les Medalles d’Or. L’esdeveniment, encapçalat per Salvador Alemany, president del Gran Teatre del Liceu, també ha comptat amb la presència de Natàlia Garriga, Consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Joan Francesc Marco, director general de l’INAEM, Maria Eugènia Gay, Segona Tinenta d'Alcaldia de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de Vida de l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Marcé, comissionat de Cultura i Indústries creatives de l'Ajuntament de Barcelona, entre d’altres autoritats.
  • El Teatre ha distingit la cantant Sondra Radvanovsky, la Societat del Gran Teatre del Liceu i Cercle del Liceu, l’historiador i crític musical Roger Alier (traspassat recentment), la Família Puig, la Fundació ”la Caixa” i la ballarina i coreògrafa Assumpció Aguadé.
  • La Medalla d’Or és la màxima distinció honorífica que lliura la institució. Aquests guardons es reprenen, després dels últims anys d’incertesa, dins del marc de la celebració del 175è aniversari del Teatre.
  • Des de la seva creació, les medalles s'atorguen amb la finalitat d’enaltir la tasca, la dedicació i l’activitat portada a terme per persones, institucions o col·lectius en diferents àmbits culturals, posant per davant el prestigi, la internacionalització i reconeixement de la cultura i, més en concret, del Gran Teatre del Liceu, com a referent en l’àmbit operístic.
Imagen
Foto de família de l'entrega de les Medalles d'Or del Liceu. (© Toni Bofill)
(© Toni Bofill)

Barcelona, 13 de juliol de 2023. Avui al migdia ha tingut lloc a la Sala Miralls del Gran Teatre del Liceu l’acte de lliurament de les Medalles d’Or. L’esdeveniment, encapçalat per Salvador Alemany, president del Gran Teatre del Liceu, també ha comptat amb la presència de Natàlia Garriga, Consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Joan Francesc Marco, director general de l’INAEM i Maria Eugènia Gay, Segona Tinenta d'Alcaldia de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de Vida de l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Marcé, comissionat de Cultura i indústries creatives de l'Ajuntament de Barcelona, entre d’altres autoritats.

Imagen
Medalla d'or del Liceu (© Antoni Bofill)

El Teatre ha distingit la cantant Sondra Radvanovsky, la Societat del Gran Teatre del Liceu i Cercle del Liceu, l’historiador i crític musical Roger Alier (traspassat recentment), la Família Puig, la Fundació ”la Caixa” i la ballarina i coreògrafa Assumpció Aguadé.

Aquests guardons es reprenen, després dels últims anys d’incertesa, dins del marc de la celebració del 175è aniversari del Teatre. Des de la seva creació, les medalles s'atorguen amb la finalitat d’enaltir la tasca, la dedicació i l’activitat portada a terme per persones, institucions o col·lectius en diferents àmbits culturals, posant per davant el prestigi, la internacionalització i reconeixement de la cultura i, més en concret, del Gran Teatre del Liceu, com a referent en l’àmbit operístic.

Imagen
Acte d'entrega de les Medalles d'Or del Liceu (© Antoni Bofill)
Acte d'entrega de les Medalles d'Or del Liceu (© Antoni Bofill)

En les seves paraules de benvinguda, Salvador Alemany, ha expressat que amb aquest acte es tanquen les dues temporades de celebració del 175è aniversari, “una efemèride il·lusionant que tot el Teatre ha viscut molt intensament”. I ha afegit: “El Patronat ha considerat oportú aprofitar l’ocasió per recuperar les Medalles amb les que, fa setanta anys, el Teatre va començar a reconèixer aquelles personalitats artístiques, institucionals, mecenes i professionals de la Cultura, que han ajudat a apropar la música, l’òpera i la dansa a Barcelona i, d’aquesta manera, han fet o segueixen fent possible el Liceu del segle XXI”.

El guardó, que és la màxima distinció honorífica que atorga la institució, lliura enguany unes medalles que reconeixen l’excel·lència i la contribució dels premiats, no tan sols enfront al Liceu sinó també per la cultura i el país. Aquests mèrits que s’estableixen en sis categories: Artística, Institucional, de Servei o especial dedicació, Filantropia, Mecenatge i Dansa. En tots aquests camps, els guardonats han treballat a un nivell artístic o professional d’excepcional qualitat, prestant serveis destacats o eminents que els fan clarament mereixedors de rebre aquesta distinció.

Imagen
Sondra Radvanovsky i Salvador Alemany (© Toni Bofill)
Sondra Radvanovsky i Salvador Alemany (© Toni Bofill)

Amb la concessió de la Medalla d’Or artística a Sondra Radvanovsky el Liceu vol honorar una de les sopranos més estimades per la institució i el públic liceista: una llarga relació que ha protagonitzat grans moments en la història del Teatre. Amb Sondra Radvanovsky reconeixem una veu poderosa i expressiva, amb una ànima i dedicació extremes. Dramàtica i captivadora, Radvanovsky és sinònim de grans vetllades al Liceu.

Imagen
Xavier Marcé, Francisco Gaudier, Joan-Francesc Marco i Manuel Busquet (© Antoni Bofill)
Xavier Marcé, Francisco Gaudier, Joan-Francesc Marco i Manuel Busquet (© Antoni Bofill)

La Medalla d’Or institucional lliurada a la Societat del Gran Teatre del Liceu i el Cercle del Liceu reconeix aquests dos ens com parts imprescindibles en la història del Liceu. Pel que fa a la Societat, com a fundadors del teatre, aquest guardó reconeix la extraordinària aportació i incansable tasca de promoció de l’òpera i el teatre al llarg de tots aquests anys. El Cercle del Liceu ha estat i continua sent una peça clau per al Liceu. L'estima i la cura per la institució al llarg dels anys i el suport temporada rere temporada són essencials perquè el Liceu pugui seguir caminant com ho ha fet fins ara.

Imagen
Jordi Maddaleno i Natàlia Garriga (© Antoni Bofill)
Jordi Maddaleno i Natàlia Garriga (© Antoni Bofill)

Amb la concessió de la Medalla d’Or d’especial dedicació a Roger Alier, el Teatre elogia la seva feina com a divulgador operístic i per la seva vinculació al Teatre, del que ha publicat tres llibres i innumerables crítiques en els quals s’ha reflectit sempre el seu vincle i estima a la institució. L’historiador i crític musical, traspassat recentment, ha estat recordat pel periodista Jordi Maddaleno, qui ha posat en valor la seva passió per divulgar l'òpera. El Teatre també està dedicant a Roger Alier les funcions de L'incoronazione di Poppea de Monteverdi.

Imagen
Natàlia Garriga i Xavier Puig (© Antoni Bofill)
Natàlia Garriga i Xavier Puig (© Antoni Bofill)

La Família Puig ha estat vinculada i ha donat el seu suport incondicional al Liceu i les seves temporades artístiques de forma activa en tots els seus programes. El Liceu li atorga la Medalla d’Or de filantropia per la seva tasca de suport vers el Liceu, l’òpera i la música.

Imagen
Elisa Durán i Salvador Alemany (© Antoni Bofill)
Elisa Durán i Salvador Alemany (© Antoni Bofill)

Amb el lliurament de la Medalla d’Or de mecenatge, el Liceu distingeix la Fundació “la Caixa” per la seva implicació en la creació, difusió i protecció de la cultura i el seu incondicional suport al Liceu des de la seva reconstrucció.

Imagen
Joan-Francesc Marco i Assumpció Aiguadé (© Toni Bofill)
Joan-Francesc Marco i Assumpció Aguadé (© Toni Bofill)

Amb la concessió de la Medalla d’Or de la dansa a Assumpció Aguadé, el Liceu vol honorar una de les ballarines que ha actuat en més ballets i òperes vinculats al Gran Teatre del Liceu i una de les figures més rellevants de la seva generació i de la història de la dansa clàssica a Catalunya.