Concert Joyce Didonato & Il pomo d'oro

  

En guerra i pau. Harmonia a través de la música

El pèndol de la història humana ha canviat contínuament entre la desesperació i l'esperança, l'horror i la felicitat, el caos i la tranquil·litat. Som gent inquieta, propensa a la desesperació, l'aïllament i la violència en alguns moments, i no obstant això, misericordiosament, a l'optimisme i la generositat en d'altres.

Com a ciutadana del món en l'any 2017, de vegades em sento aclaparada per la temptació de caure en espiral en l'agitació i el pessimisme que aparentment envaeix tots els racons de les nostres vides, portant-me a la força per l'estrèpit descoratjador que pot devastar l'esperit . I no obstant això, sóc una optimista bel·ligerant, orgullosa i disposada. Resisteixo.

I d'aquesta manera em pregunto: És possible trobar una pau sincera i duradora dins d'un caos tan ensordidor? I si és així, com puc accedir-hi? Hi ha alguna alternativa a la rendició cap al soroll inevitable i cap als nostres temors bàsics, triant en canvi la serenitat, silenciant audaçment aquestes pors?

Durant segles, els creadors del gran art han estat representant l'atrocitat i el pandemònium al costat de la tranquil·litat i l'harmonia, mostrant-nos audaçment tant la nostra naturalesa brutal com la nostra elevada humanitat. L'art unifica, transcendeix les fronteres, connecta allò desconnectat, elimina l'estatus, alleuja l'agitació, amenaça el poder i l'estatus-quo i exalta gloriosament l'esperit. L'art és un camí valent cap a la pau.
Amb l'ajuda d'Handel i Purcell, entre d'altres mestres, els convido respectuosament a mirar els mons entrellaçats del conflicte extern i la serenitat, la guerra interna i la pau, i a contemplar on desitgen residir dins de vosaltres mateixos.

Com he tractat de transmetre en aquesta selecció de música, el poder d'inclinar amb valentia la balança cap a la pau es troba fermament dins de cada un de nosaltres.

I així et pregunto: Enmig del caos, com trobes la pau?

Joyce Didonato

(Text facilitat per la companyia)

www.inwarandpeace.com

Fitxa artística

Joyce Didonato, mezzosoprano
Il Pomo d'Oro
Direcció i clavicèmbal
Maxim Emelyanichev
Coreògraf i ballarí
Manuel Palazzo
Direcció d'escena
Ralf Pleger
Il·luminació
Henning Blum
Disseny de vídeo
Yousef Iskandar
Organitzador de la gira
Askonas Holt
Disseny de vídeo
Yousef Iskandar
Targetes de felicitació
Hallmark
Vestuari Joyce DiDonato
Hallmark
Vestuari de Manuel Palazzo
Lasha Rostobaia
Maquillatge
M.A.C.

Joyce DiDonato vol agrair a The Pure Land Foundation pel seu generós suport al projecte In War & Peace.

També dóna les gràcies a Five Arts Foundation recomenada per Helen Berggruen, Susan i John Singer, Helen i Peter Bing, The Howard i Sarah D. Solomon Foundation, a Marnie i Kern Wildenthal pel seu suport addicional.

Joyce Didonato agraeix a Harriman Jewel Series, Kansas City el seu suport en el co-encàrrec d'aquest projecte.​

juny 2017

4diumenge18:00Torn ATarifa 9

Informació d'interès

PRIMERA PART

WAR

Georg Friedrich Händel
“Scenes of horror, scenes of woe” (Storgé)
Jeptha. HWV 70  (1752)

Leonardo Leo
“Prendi quel ferro, o barbaro!” (Andromaca)
Andromaca (1742)

Emilio de’ Cavalieri
Simfonia
Rappresentatione di Anima, et di Corpo (1600) (instrumental)

Henry Purcell
Xacona en sol menor per a tres violins i baix
Z730 (instrumental)

Henry Purcell
“When I am laid in earth” (Lament de Dido)
Dido and Aeneas. Z626 . (1689)      

Georg Friedrich Händel
“Pensieri, voi mi tormentate” (Agrippina)
Agrippina HWV 6  (1709)

Carlo Gesualdo
“Tristis est anima mea”
Tenebrae Responsoria No. 2. (1611)          
(instrumental)

Georg Friedrich Händel
“Lascia ch´io pianga” (Almirena)
Rinaldo. HWV 7. (1711)

SEGONA PART

PEACE

Henry Purcell
“They tell us that you mighty powers” (Orazia)
The Indian Queen. Z630  (1695)      

Georg Friedrich Händel
“Crystal streams in murmurs flowing” (Susanna)
Susanna. HWV 66.  (1749)

Arvo Pärt
Da pacem, Domine. (2004)
(Instrumental)

Georg Friedrich Händel
“Augelletti, che cantate” (Almirena)
Rinaldo. HWV 7. (1711)

Georg Friedrich Händel
“Da tempeste il legno infranto” (Cleopatra)
Giulio Cesare. HWV 7 (1724)

Enmig del caos, com trobes la pau?

En la Torà, el narrador diu: "Déu va dir, que hi hagi llum". Un mateix hauria, doncs, de raonar que Déu mateix habitava en la foscor. La velocitat de la llum és ineludible però també necessària. Quan la necessitat ens arriba, és encegadora i dolorosa. No obstant això, després d'uns instants, la nostra visió s'estabilitza parpellejant... tornant a la foscor.

La llum revela el que està en la foscor. Estem de peu en racons negres en la pell de carbó, embolicats en un drap fosc. Estem sagnant. Estem inflats. No parlem. La sang flueix lentament fent pessigolles i degotant la nostra transgressió. La pell inflamada s'alça, tan inflada com maltractats models de Rubens. El nostre crit és fort. Tan fort com el braille de hip hop contra les puntes dels dits de les mans amb guants de malla.

En aquest caos, aquesta llum, estem plenament exposats. Podem veure els cercles concèntrics de la foscor do-si-do al voltant dels nostres ulls. Potser les nostres mans eren massa lentes per protegir l'ull. Potser el nostre cap era massa lent per evitar el cop. Igual que els centelleigs elèctrics, l'impacte ens colpeja, descobrint les nostres culpes. Aquesta fal·libilitat ens ensenya a posar les nostres mans en alt. Quan les nostres mans s'eleven, nosaltres també. Quan les nostres mans s'eleven, també ho fan les nostres expectatives. Quan les nostres mans s'aixequen, veiem a les persones desprotegides en el caos i trobem la nostra pau en ser models de culpa fets forts en la foscor i la llum ardent.
Joe Wilson, actualment empresonat a la Presó Correccional de Sing Sing a Nova York

Recordant en la meva ment les paraules escrites pel pastor unitari Theodore Parker (1810-1860), i usades amb gran resultat per Martin Luther King: "L'arc de l'univers moral és llarg, però s'inclina cap a la justícia".
Ruth Bader Ginsburg, Cort Suprema de Justícia dels Estats Units

Descriure la pau com "trobada" és apte: És un lloc sempre disponible, un estat concebut per conèixer el meu lloc en aquesta existència, i confiar en un Déu investit. El caos i la confusió són distraccions. Quan observem atenta i pacientment les circumstàncies i els esdeveniments fent una ullada a les persones involucrades, i amb la confiança que l'amor és triomfant, ens adonem que el que sembla desordre és en realitat la manifestació d'un patró tan intricat que no podem discernir el seu disseny. La pau ve com a seguretat en un mateix malgrat el caos.
Kenyatta Hughes, actualment empresonada a la Presó Correccional de Sing Sing a Nova York

La pau es troba en un passeig en soledat sobre una riba, escoltant la respiració de l'oceà, sentint la sorra sota els peus, mirant el sol i amb això la fi d'un dia, sabent que amb la benedicció d'Al·là, demà serà un dia millor. La veritable pau és la pau interior.
Dr. Fahad Al-Kindí, Geofísic per al Desenvolupament del Petroli a Oman

Trobar una manera de dominar al nostre govern criminal. Això és el que el nostre moviment Intellectuals Unite (IoU - Et devem un món) està intentant fer. Volem aturar el caos i destruir-lo, i trobar la pau.
Vivienne Westwood, Fashion Designer, Icon, Activist

Trobo la pau i l'esperança en una ciutat plujosa on els refugiats troben la calor i la força per pintar gira-sols
Sita, 8, refugiada, pintora

Primer penso en la ciutat caòtica amb tirotejos,  molt soroll al voltant i camions de bombers, i penso en l’ocell posat en l'ampit de la finestra d'un edifici en pau descansant després de fer el que Déu li va destinar fer. I trobo la meva pau.
Daniell James, membre del Cor del Carrer de Dallas per als sense sostre

Enmig del caos, és la contemplació de la perfecció de la Natura la que em porta pau. La naturalesa va tenir centenars de milions d'anys per fer les coses bé, i ho ha fet. La humanitat ha fet un caos, però la Natura tornarà a posar les coses al seu lloc. Potser necessiti altres centenars de milions d'anys, però la Natura disposa de molt temps.
Donna Leon, escriptora

Trobo PAU perquè crec en el poder positiu i creatiu de la PAU. En donar PAU reps la PAU.
Axel Vervoordt, dissenyador, fundador de Inspiratum

Vivint en el món de les arts: segons Nietzsche, l'única justificació de la nostra existència i aquest món és l'estètica. I gaudint de l'amor de la meva estimada, i retornant-lo-hi.
Alfred Brendel, Pianista

M'imagino un petit globus de llum creixent cada vegada més des del meu centre, fins que estic envoltada de llum i pau.
Debra Scott, membre del Cor del Carrer de Dallas per als sense sostre

Música, un llibre, una pintura, un amic, un oceà, qualsevol cosa que m’ eviti pensar enrere o mirar cap endavant em dóna la pau.
David Hyde Pierce, actor, director

Nosaltres els músics portem l'harmonia, la bellesa, i la pau al món. Els antics grecs solien dir que tot el que evoca la Bellesa és també Bo i Just, i viceversa. A través de la música, hem de trobar aquests elements per alimentar la humanitat arreu del món: portar harmonia i pau a les persones a través de l'amor: amor que, com Dante diu, "mou el Sol i les altres estrelles".
Riccardo Muti, director

Vaig trobar la pau fent música. I amor. Tot el dia diumenge.
Ronnie, Streetwise intèrpret d'òpera per als sense sostre a Londres

Trobo la pau traslladant-me del meu cap al meu cor.
Richard, Streetwise intèrpret d'òpera per als sense sostre a Londres

Enmig del caos trobo la pau pertanyent a un Grup Cristià
Dame Judi Dench, actriu

Prego i treballo. Prego i treballo.
De vegades fracaso. Altres vegades no. Però això és el que faig - prego i treballo.
Germana Helen Prejean, un Germana de Sant Josep

Abraçant arbres i besant rucs. Les vaques també poden servir per això: tenen els llavis molt suaus.
Michaël Borremans, pintor, cineasta

Quan estic envoltada de caos, veig la gent necessitada i em sento afortunada i beneïda. Això em porta pau
Sonu, estudiant d'una de les Colònies de Lepra de l'Índia

Per trobar la pau exterior  cada un de nosaltres hem de trobar prèviament la nostra pau interior. El silenci és el principi i la fi de tota la música, i això és quelcom que hem d’apreciar en aquest món tan sorollós.
Andras Schiff, Pianista

Enmig del caos, la "rendició" pot sonar com una paraula bruta. Però, paradoxalment, pot ser la clau màgica que obre la porta a la pau sublim i al poder transcendental. No em refereixo a la rendició en el sentit de cedir a les demandes dels altres o a una situació complicada. Més aviat, rendir-se en el sentit de dir un rotund sí al moment present; Sí a la respiració i al cos; Sí als batecs del cor i als amics de l'ànima; Sí a aquesta vida i a l'amor que l'anima. Per trobar la pau enmig del caos, em rendeixo.
Justin Talbot-Zorn, Consultor de Polítiques Públiques i Mestre de Meditació

Per a mi, la pau més desitjable és aquella que m’acull a la meva casa de camp anglesa; El paisatge, el cant dels ocells, els arbres, el riure dels nens, l'aigua, el vol de milans de cua vermella que nien a la part alta d'un gran arbre.
Sir Patrick Stewart, actor

Enmig de la batalla el fum sempre s'esclareix, el foc sempre s'atura, i el cel sempre està clar. Tot el que podem fer és preparar-nos mentalment per a la següent onada, i esperar que mai no arribi.
Cap Aaron Bono USMC (Iraq 2003, Afganistan 2004)

Paso temps amb amics, familiars i éssers estimats, com l'amor és la raó de la vida i la vida és la raó de l'amor. Ells són els que convertiran el seu caos en pau.
Victor Palazzo, 11 anys, Beirut

Rebel·lant-se contra totes les formes d'injustícia, però sense ira.
Frans Goetghebeur, ex-president de la Unió Budista Europea

El cantant, quan està ben preparat, experimenta viure en el moment present; És una meravellosa sensació d’ "Ara" i d'estar plenament viu, però en profunda pau a mesura que cada compàs de música es desenvolupa poc a poc. Aquests moments també poden ocórrer en qualsevol circumstància, no només en la interpretació. Quan un és conscient d'aquests moments i pot acceptar plenament el que la vida ens ha reservat "Ara", el mateix sentit de viure al màxim en la pau profunda, que és el nostre dret de naixement, és possible per a tots nosaltres.
Dame Janet Baker, Mezzosoprano

Enmig del caos trobo la pau en la música i en el silenci. En la música d'un concert o en el silenci d'un llibre. A la "música callada" com diria Frederic Mompou.
En els afectes sincers i en les petites coses.
Enrique Rubio. Director d'Iniciatives Musicals

(Text facilitat per la companyia)

Biografies

JOYCE DIDONATO, Mezzo-Soprano

“La presència, l’art impressionant de Joyce DiDonato ens recorda que a qualsevol generació hi ha gegants. Joyce no és només una gran i inspiradora artista – una de les millors cantants del nostre temps – sinó també una presència transformadora en les Arts. Aquells qui coneixen el seu repertori estan impressionats pels seus dons, i aquells qui encara no saben sobre ella, ho fan ràpidament. Joyce canta i el món és de sobte més brillant. Ella ens obliga a escoltar activament, a escoltar coses noves…”  Jake Heggie, Gramophone

Guardonada amb diversos Premis Grammy, com a Millor Àlbum de Solista Vocal en Música Clàssica (Joyce and Tony: Live en Wigmore Hall), i la Millor Cantant Clàssica Solista el 2012; l’original de Kansas Joyce DiDonato és aclamada per tothom i ha estat proclamada “potser la cantant femenina més portent d ela seva generació” per  The New Yorker. Amb una veu “de 24 quirats d’or“ segons The Times, DiDonato ha disparat la prominència internacional en òperes de Handel i Mozart, així com a través de la seva àmplia i aclamada discografia. Rep també una crítica positiva per les seves interpretacions bel canto en òperes de Rossini i Donizetti – el Financial Times la classifica en les seves actuacions com a Elena a “La donna del Lago” com “simplement la millor cantant que he escoltat en anys”.

Molt demandada a recitals i concerts, ha mantingut residència al Carnegie Hall i al Barbican Centre de Londres; realitzant extenses gires per Amèrica del Sud, Europa i Àsia; i apareixent com a solista convidada a Las Night de la BBC Proms. Altres dels seus compromisos han inclòs la seva primera interpretació de Charlotte a Werther pel The Royal Opera sota la direcció de Sir Antonio Pappano; el paper principal de Maria Stuarda a la Metropolitan Opera, The Royal Opera, i al Liceu; la protagonista d’Alcina en una gira amb l’English Concert i Harry Bicket; i Margarita en La damnation de Faust amb la Filharmònica de Berlín sota la direcció de Sir Simon Rattle.

DiDonato va començar la temporada 2016/17 amb un concert de gala amb l’Orquestra Simfònica de Seattle i Ludovic Morlot, abans d’oferir concerts amb l’Orquestra Simfònica de Chicago i Riccardo Muti, i oferint un recital amb Philippe Jordan a París. Posteriorment a aquesta temporada col·laborarà amb la Filharmònica de Berlín sota la direcció de Yannick Nézet-Séguin; interpretarà el paper principal d’Ariodante en una gira amb l’English Concert i Harry Bicket; així com Sesto a La Clemenza di Tito amb Nézet-Séguin a Baden-Baden. En òpera, realitza el seu debut anticipat com a protagonista a Semiramide en una nova producció al Bavarian State Opera sota la batuta de Michelle Mariotti; i també com a Didon a Les Troyens sota la direcció de John Nelsons en un concert a Estrasburg.

Com a artista en exclusiva per gravacions amb Erato/Warner Classics, DiDonato, el seu últim disc En Guerra I Pau: Harmonia a través de la música fou llançat el novembre de 2016 i acompanyat d’una gira per 20 ciutats internacionals en la que planteja la pregunta: Enmig del caos, com trobes tu la pau?

La gravació de DiDonato el 2015 – Tony and Joyce. Live at the Wigmore Hall ­– ha estat seleccionada com “le choix de France Musique”. Altres gravacions inclouen “Stella di Napoli”, un sumptuós banquet bel canto incloent les joies menys conegudes de la música de Bellini, Rossini i Donizetti. La seva gravació de Diva Divo, guardonada amb un Premi Grammy, recull àries de personatges masculins i femenins, realçant la riquesa dramàtica de la mezzo-soprano. La seva següent gravació de Drama Queens va ser gratament rebuda, tant en àlbum com en les seves diferents gires. Una recopilació dels seus primers 10 anys de gravacions titulada ReJoyce! Es va llançar el 2013. Altres premis que ha obtingut inclouen Artista Gramophone de l’Any i Recital de l’Any, tres premis alemanys Echo Klassik com a Millor Cantant Femenina de l’Any, i una nominació al Hall of Fame de Gramophone.

IL POMO D’ORO

IL POMO d’ORO és una orquestra fundada l’any 2012, amb una forta orientació cap a l’òpera, però igualment compromesa amb actuacions instrumentals. Els músics que reuneix aquesta orquestra estan entre els millors amb instruments d’època, formant un ensemble d’excepcional qualitat, combinant coneixement estilístic, destresa tècnica i entusiasme artístic.

La col·laboració amb el violinista i director Riccardo Minasi els va dur a obtenir nombrosos reconeixements per la seva primera gravació (Vivaldi Per I’lmperatore). La segona, els concerts per a violí de Vivaldi Per Pisendel (amb Dmitry Sinkovsky com a violí i director), va rebre el Diapasó d’or. A més, el 2012 es va realitzar la gravació de 3 discs amb els contratenors Max Enmanuel Cencic (Venezia), Xavier Sabata (Bad Guys), i Franco Fagioli (Arias for Caffarelli), sota la direcció de Riccardo Minasi. L’àlbum Arias for Caffarelli va obtenir el premi Choc de l’annee 2013 per la revista francesa Classica. Una altra gravació amb Naive va ser l’edició de Vivaldi del Concert per a dos violins interpretat i dirigit per Riccardo Minasi i Dmitry Sinkovsky, llançat l’octubre del 2013. Juntament amb el projecte d’un llibre sobre la gòndola veneciana escrit per Donna Leon, Il Pomo d’Oro va gravar una col·lecció de l’antiga Barcarola veneciana, cantada per Vincezo Capezzuto. Un recital d’àries d’Agrippina – moltes d’elles estrenes mundials en CD - amb la mezzosoprano sueca Ann Hallenberg, dirigit per Ricardo Minasi, es va llançar el 2015 i presentar a diversos concerts a Alemanya, Itàlia i Espanya. Agrippina va obtenir l’International Classic Music Award  i l’International Opera Award. Un segon àlbum amb Max Emanuel Cencic, Arie Napoletane (dirigit per Maxim Emelyanychev, llançat el novembre de 2015), inclou estrenes mundials de gravacions de repertoris napolitans recentment redescoberts. El 2016, Il Pomo d´Oro va gravar el seu primer recital amb la mezzosoprano nord-americana Joyce Didonato, In War & Peace, publicat el novembre de 2016, seguit per una gira per Europa i EUA dirigida per Maxim Emelyanychev. Un segon recital amb Ann Hallenberg va ser gravat a la tardor de 2016, presentant els més grans èxits d’El Carnaval de Venècia 1729 (la primera gravació d’Il Pomo d´Oro sota la direcció de Stefano Motanari). La temporada de gravacions del 2016 va tancar amb la primera col·laboració del conjunt amb Enrico Onofri i la jove soprano italiana  Francesca Aspronte.

Il Pomo d’Oro ha gravat quatre òperes: Tamerlano de Handel, Catone in Utica de Leonardo Vinci (premiada amb un Echo Klassik 2016) Partenope de Handel (totes dirigides per Ricardo Minasi) i Ottone de Handel (dirigida per George Petrou). Entre els solistes col·laboradors destaquen Franco Fagioli, Max Emanuel Cencic, Xavier Sabata i Karina Gauvin.

A més, entre les seves gravacions instrumentals s’inclouen els concerts de Haydn per a clavicèmbal i violí, codirigits per Maxim Emelyanychev com a clavecinista solista i Riccardo Minasi com a violinista (llançat el 2016), i un recital de violoncel amb Edgar Moreau amb obres de Haydn, Bocchetini, Platti, Graziani i Vivaldi, que es va publicar el novembre del 2015. Ambdues gravacions van obtenir l’Echo Klassik Award el 2016. Una nova gravació amb el violinista Dmitry Sinkovsky explora els repertoris de virtuosos del violí barroc com Locatelli, Tartini, Leclair, Pisendel entre d’altres.

Il Pomo d’Oro actua als principals escenaris i festivales internacionals d’Europa i Estats Units: París (Théâtre des Champs Elysées), Versalles (Théâtre Royal), Londres (Barbican Center i Wigmore Hall), Viena (Theater an der Wien), Nova York (Carnegie Hall) el 2017, Berlín (Philarmonie de Berlin) el 2017, Munic (Herkulessaal), Madrid, Barcelona, etc.

A Espanya, els hem vist el 2015 a l’Auditorio Príncipe Felipe (Oviedo), l’Auditorio Nacional de España (Madrid) i al Palacio de Festivales de Santander; i el 2016 al Baluarte (Pamplona) i a l’Auditorio Nacional (Madrid). El 2017 actuen al Teatro Real (Madrid) i realitzen una gira amb la mezzo-soprano Joyce DiDonato, pel Gran Teatre del Liceu (Barcelona), el Teatro Real (Madrid), i l’Auditorio Príncipe de Asturias (Oviedo). El 2018 tenen prevista una nova gira, en aquesta ocasió amb Max Emanuel Cencic.

El sistema Greece

El 2016 Il Pomo d’Oro es converteix en ambaixador d’El Sistema Greece, un projecte humanitari per lluitar contra la pèrdua de sostre i identitat, oferint educació musical i estimulant les activitats musicals, amb l’objectiu de portar concerts i crear transferències culturals mitjançant l’intercanvi de tradicions musicals que promouen la integració, en combinar l’educació musical i lingüística. Il Pomo d’Oro oferirà concerts, tallers i classes musicals a diversos camps de refugiats a Grècia.

MAXIM EMELYANYCHEV, Direcció i clavicèmbal

Maxim Emelyanychev és un destacat representant de la creixent generació de directors molt joves.

Nascut l’any 1988 d’una família de músics, va començar els seus estudis de direcció a la Nizhny Novgorod Music School; i va continuar la seva educació a la classe de direcció de Gennady Rozhdestvensky a l’State Tchaikovsky Conservatory de Moscú, i a la classe fortepiano i clavicèmbal de Maria Uspenskaya.

Ha estat guardonat a nombroses competicions internacionals, com la competició de piano Hans von Bülow (Meiningen, 2012), la competició de clavicèmbal Musica Antica (Bruixes, 2010), i la competició de clavicèmbal Volkonsky (2010, Moscou).

Va debutar com a director als 12 anys, i des d’aleshores ha dirigit tant orquestres barroques com simfòniques.

Ha col·laborat amb reconeguts artistes com Riccardo Minasi, Max Emanuel Cencic, Xavier Sabata, Julia Lezhneva, Sophie Karthäuser, Franco Fagioli, Dmitry Sinkovsky, Marie-Nicole Lemieux, Alexei Lubimov, Theodor Currentzis, Patrizia Ciofi, Katia, Marielle Labèque i Joyce Di Donato.

Dirigeix Il Pomo d’Oro en molts dels seus projectes, concerts i òperes: Tamerlano de Haendel  (Versalles, Hamburg, Viena, Colònia, Amsterdam, Londres…); Rodelinda de Haendel (Versalles, París el gener 2017); Partenope de Haendel (París, Amsterdam, Madrid); Stabat Mater de Pergolesi en el Concertgebouw d’Amsterdam; un programa de Haydn-Mozart amb les germanes Labèque (Amberes, París el maig de 2016); un programa italià amb el violencelista Edgar Moreau (Menton, Lisboa, Sofia, Baden-Baden…); un recital d’àries barroques amb Max Emanuel Cencic (Arias Napolitanas a Nova York, Munic, París, Lyon, Ruan, Berna, Sevilla…); o amb Joyce Di Donato i la temàtica de guerra i pau (Versalles el Març de 2016, gravació de Warner Classics i gires en concert al voltant del món el novembre-desembre de 2016 i maig-juny del 2017).

La seva carrera amb orquestres simfòniques va començar amb nombroses orquestres russes –Orquestra Filharmònica Nacional Russa, Solistes i Orquestra Filharmònica de Nizhny Novgorod, entre d’altres– i va continuar internacionalment amb Sinfonietta Sofia, la Simfonia Varsòvia o la Real Orquesta Sinfónica de Sevilla, qui el convida a dirigir una producció de Don Giovanni al Teatro de la Maestranza el novembre del 2014.

Després d’aquest èxit, va tenir compromisos durant la temporada 2015-16 amb l’Orquesta Nacional de España, Real Filharmonía de Galicia i Real Orquesta Sinfónica de Sevilla, i totes elles l‘han tornat a convidar per altres concerts a futures temporades. El novembre-desembre de 2016, va debutar a l’Opernhaus de Zurich, per dirigir la nova producció d’Entführung aus dem Serail (Mozart). La temporada 2016-17 acaba amb un concert amb l’Orquesta Nacional del Capitolio de Toulouse i el pianista Adam Laloum en un programa de Brahms/Beethoven.

Maxim va rebre el prestigiós premi de teatre rus Golden Mask, com a clavecinista a la producció d’escena de Le nozze di Figaro al Teatre d’Òpera i Ballet de Perm (CD del segell Sony Classics).

Abans del CD de Warner amb Joyce DiDonato (En Guerra i Pau: Harmonia a través de la música) llançat el novembre de 2016, dos àlbums anteriors, també amb Il Pomo d’Oro, han rebut una crítica positiva: Aria Napolitana con Max-Emanuel Cencic l’octubre de 2015 (segell Decca); seguit d’un doble àlbum de Haydn, com a director i clavecinista juntament amb Riccardo Minasi (segell Erato). L’octubre de 2016, aquest àlbum va rebre el premi alemany Echo Klassik.

MANUEL PALAZZO, ballarí

Manuel Palazzo va començar la seva formació de ballet clàssic des de nen al Teatro Colón, a la seva ciutat natal a Argentina. Ha viatjat per tot arreu participant tant en dansa clàssica com moderna, en òpera, teatre, cinema i televisió. És convidat habitualment per la Metropolitan Opera de Nova York, i també com a ballarí pel Liceu i pel Teatro Real; col·labora amb directors com Sir David McVicar, Harold Prince, Laurent Pelly i Robert Lepage. Altres aparicions i participacions com a ballarí inclouen Carcalla Dance Theater (Beirut), Belgrade National Theater (Sèrbia), Lanònima Imperial (Barcelona), French Cultural Center (Kinshasa) i Teatro Colón (Buenos Aires). Les seves actuacions a pel·lícules i sèries de televisió inclouen Blood Ties (dirigida per Guillaume Canet) i Boardwalk Empire (dirigida per Martin Scorsese).

 

 

 

RALF PLEGER, Director d’escena

Venint d’un transfons musical i teatral, Ralf Pleger és reconegut internacionalment per les seves innovadores pel·lícules musicals i retrats filmogràfics d’importants personalitats. El sentiment musical de les seves pel·lícules, l’imaginari suggestiu, i els estils narratius poc ortodoxos, són les característiques guardonades de la seva firma. Els seus reconeixements inclouen el Premi Públic del Festival Mundial de Cinema de Montreal, i el Premi ECHO Klassik. La seva pel·lícula WAGNERWAHN va ser nominada per al Premi EMMY Internacional.

Amb la superestrella de l’òpera Joyce DiDonato com a protagonista, Ralf Pleger va realitzar la seva última producció cinematogràfica, The Florence Foster Jenkins Story, el 2016. El film narra la increïble història de la “pitjor cantant de tots els temps” en una interessant mescla entre drama i documental.

Ralf Pleger va estudiar musicologia, història de l’art, i italià. Iniciant-se pel seu compte com a dramaturg va contribuir a diverses produccions d’òpera internacionals, incloent Berlin State Opera - Unter den Linden, i l’Innsbrucker Festwochen. Simultàniament va treballar com a autor i director de diverses produccions de pel·lícules i cadenes de televisió.

Com a director de cinema, Ralf Pleger ha treballat juntament amb reconeguts artistes internacionals de diferents àmbits com Daniel Barenboim, Plácido Domingo, Anne-Sophie Mutter, Teodor Currentzis, Cameron Carpenter, Vivienne Westwood i Donna Leon.

La seva posada en escena de “En Guerra i Pau” afegeix una nova dimensió a la seva extensa relació artística amb Joyce DiDonato. Juntament a la polifacètica cantant d’òpera i al tècnic de llums Henning Blum ha desenvolupat un concepte que es basa en un disseny suggestiu en il·luminació i realça el programa del concert amb una narrativa contemporània, no literal, però coherent. El repte de la reconciliació pot ser una de les claus inspiradores per al show.

HENNING BLUM, Tècnic d’il·luminació

Henning Blum és un tècnic i dissenyador d’il·luminació, resident tant a Berlín com a Hamburg, Alemanya.

Durant la seva trajectòria de més de 17 anys a la indústria del cinema, ha treballat a més de 70 pel·lícules, incloent rodatges per a totes les cadenes alemanyes i ARTE, amb companyies com UFA Fiction, Network Movie, Costantin Film i la companyia guanyadora d’un Oscar Wiedemann & Berg.

També va realitzar la il·luminació d’altres pel·lícules, treballant dues vegades amb Fatih Akin, guanyador del Festival de Cannes, DOPs Sonja Rom Internacional i Ngo The Chau. Ha col·laborat a 120 spots comercials i a 30 vídeos musicals.

La seva última pel·lícula The Florence Foster Jenkins Story protagonitzada per Joyce DiDonato va estar el novembre a la cartellera de diversos cinemes d’Europa. També va ser el responsable del disseny de la il·luminació de Tableaus Vivantes.

Henning estudió en la HAW University of Applied Sciences de Hamburgo, y es miembro de la BVB, la unión de técnicos en iluminación de Alemania.

YOUSEF ISKANDAR, Tècnic visual

Yousef Iskandar és un artista visual que treballa amb vídeo, fotografia, actuacions i instal·lacions d’art. Va néixer al Líban el 1983. Amb 10 anys d’experiència, ha treballat al departament d’art de la producció de Yehya Saade Over Beirut. Realiza diseños y talleres por toda Europa. Yousef treballa regularment a Berlín i Barcelona, on continua experimentant i jugant amb la seva expressió artística multidisciplinar, estirant fronteres i desafiant gèneres i restriccions.