El monstre al laberint

El monstre al laberint

Una experiència artística impactant i transformadora

Dins el marc del programa educatiu LiceuAprèn que està impulsant el Gran Teatre del Liceu, una de les línies d’actuació més destacades les temporades vinents seran els projectes participatius: donar l’oportunitat a joves de diferents instituts i centres educatius de participar en el procés de creació d’una òpera al costat d’un equip artístic professional que culminarà amb una funció a la Sala Gran del Teatre.

El monstre al laberint és una òpera de Jonathan Dove que, per encàrrec de Simon Rattle al capdavant de la London Symphony Orchestra, va ser concebuda com a òpera participativa, amb la idea que adolescents i joves poguessin compartir escenari amb professionals de la música i de les arts escèniques.

Per la seva banda, Paco Azorín, a qui el Gran Teatre del Liceu ha encarregat la direcció d’escena d’El Monstre al laberint ha volgut donar a l’obra una lectura molt actual buscant el paral·lelisme entre el Mite de Teseu (argument de l’òpera) i la realitat de les migracions i les persones refugiades.

Aquesta interpretació artística de Paco Azorín permet desenvolupar a l’entorn d’El monstre al laberint un projecte pedagògic global que contempla, a banda del treball musical i artístic, una connexió amb diferents àmbits del saber, una connexió amb l’actualitat, però sobretot convida els joves a fer una reflexió crítica tan necessària en el món que estem vivint.

Per tant, des del respecte a les singularitats de cada centre i als respectius projectes educatius, des de LiceuAprèn intentarem acompanyar els centres perquè l’experiència d’El monstre esdevingui una experiència artística impactant i transformadora per als alumnes participants i també en la mesura del possible, per als centres.

A qui va adreçat

Alumnes ESO i batxillerat

Durada

Setembre-Març

Monstre Laberint Liceu Aprèn 01

Objectius

 • Gaudir d’una experiència artística global.
 •  Apropar-se al llenguatge operístic des de la immersió, l’emoció i la comprensió. 
 • Copsar i analitzar la força comunicativa d’aquest llenguatge en totes les seves dimensions. 
 • Establir connexions entre aquesta experiència artística i altres àmbits del coneixement o amb realitats properes i actuals. 
 • Sentir curiositat i desig davant la possibilitat de participar com intèrpret en una producció d’aquestes característiques.
 • Conèixer el procés de creació d’una òpera.

Oportunitats

Participar en el projecte El monstre al laberint esdevé una oportunitat per als alumnes, per al professorat i per al centre, i alhora implica uns compromisos.

 • Interpretar una òpera a l’escenari del Gran Teatre del Liceu.
 • Treballar amb professionals de la música i de les arts d’escèniques de primer nivell.
 • LiceuAprèn oferirà un programa de formació musical i escènica encaminada tant al professorat com directament als alumnes. De la mateixa manera que es complementarà aquesta formació de l’àmbit artístic amb materials i actuacions que afavoreixin el disseny i el desenvolupament de projectes globalitzadors a l’entorn d’El monstre al laberint.
Monstre Laberint Liceu Aprèn 02

Compromisos

 • Assistència a les jornades de formació per a professorat del centre.
 • Preparació de l’obra musical amb l’alumnat participant.
 • Assistència de l’alumnat i del professorat a tots els assajos musicals i d’escena que es faran en el Teatre.
 • Assistència a les activitats de formació complementària.
 • Mantenir el contacte amb l’equip del Liceu per poder anar fent seguiment del projecte.
El monstre al laberint.