El Liceu, l'Auditori i el Palau ofereixen concerts gratuïts

Sota el paraigües de Barcelona Obertura i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona.

Image
Xavier Marcé,  Joan Oller, Valentí Oviedo, Robert Brufau i Elisa Durán.
  • Sota el paraigües de Barcelona Obertura i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, els tres equipaments oferiran dos concerts gratuïts a la platja del Bogatell, i tres concerts més a entitats vinculades al barri.
  • La iniciativa, que també rep el suport de la Fundació ”la Caixa”, com a soci estratègic, vol apropar la música simfònica a una audiència diversa i àmplia.
  • El primer dia, l’Orquestra del Liceu interpretarà el Boléro de Ravel i la Simfonia del Nou Món de Dvořák sota la direcció del mestre Josep Pons. L’endemà, l’OBC oferirà un repertori festiu que inclou Dvořák, Smetana, Rimsky-Korsakov, Bizet i Toldrà sota la batuta de Ludovic Morlot.
  • Els concerts seran retransmesos en directe per Betevé per apropar l’esdeveniment a totes les llars, i després, es podran veure a través de CaixaForum+, la plataforma digital pionera dedicada íntegrament a la divulgació de la cultura i la ciència.

Barcelona, 6 de juny de 2023. El Gran Teatre del Liceu, L’Auditori i el Palau de la Música Catalana, sota el paraigües de Barcelona Obertura i la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, ofereixen dos concerts a la platja del Bogatell els dies 20 i 21 de juny oberts a tota la ciutadania i tres concerts més a entitats vinculades al barri. La iniciativa, que també rep el suport de la Fundació ”la Caixa”, com a socis estratègics, vol apropar la música simfònica a una audiència diversa i àmplia i explicar al món que Barcelona promou, lidera i s’explica a través de la música clàssica.

Image
Valentí Oviedo, Robert Brufau i Elisa Durán.

Els concerts a la Platja del Bogatell seran oferts per l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu i l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) els dies 20 i 21 de juny a Barcelona, respectivament. Els cors del L'Orfeó Català oferiran tres concerts i tallers de cant coral a institucions pròximes a la platja, el dia 19 de juny, com residencies i l’Hospital del Mar, per tal de fer arribar la música a col·lectius que, per raons de diversitat funcional i/o salut, no podran gaudir dels concerts en directe. A més, en aquesta línia, els concerts de la platja seran enregistrats i retransmesos en directe per Betevé, mitjà de comunicació públic de Barcelona i, així, apropar l’esdeveniment a totes les llars. Més endavant, es podran veure a CaixaForum+, plataforma digital pionera impulsada per la Fundació ”la Caixa” i dedicada íntegrament a la divulgació de la cultura i la ciència.

Image
 Joan Oller, Valentí Oviedo i Robert Brufau.

Els concerts a la platja, oberts per a tothom, s’emplacen sobre la sorra de la platja del Bogatell, amb un escenari de 20 metres d’ample per 16 de profunditat i cobert amb una cúpula tipus òrbit. Aquesta superfície donarà cabuda als 73 músics de l’Orquestra Simfònica del Liceu i els 80 de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya. El muntatge, que s’iniciarà el 14 de juny, contempla 2 pantalles de 6 metres al costat de l’escenari i una altra a mitja platja perquè la gent que estigui més allunyada pugui gaudir del concert a través de la realització en directe de Betevé. La il·luminació contempla 100 focus i la potència sonora compta amb un abast de 200m que permetrà que un mínim de 10.000 persones puguin gaudir d’aquests dos grans concerts de clàssica que el Liceu i L’Auditori oferiran a la ciutadania.

Els concerts es realitzen en el marc de Barcelona Obertura, una iniciativa fruit de la unió de les tres cases de música clàssica més importants de la ciutat; el Gran Teatre del Liceu, L’Auditori i el Palau de la Música Catalana, que té l’objectiu de promoure internacionalment la ciutat de Barcelona a través de la música clàssica i el compromís per fer-la arribar a tothom. Clàssica a la Platja és una mostra més que les tres institucions culturals musicals de la ciutat treballen unides per la difusió, el gaudi, el coneixement i el valor de la marca Barcelona, promovent la imatge d’una ciutat icònica, festiva, alegre, familiar i oberta al mar, amb  la platja com un espai més per a gaudir de la música clàssica.

Banner Clàssica a la Platja

Orquestra Simfònica del Liceu: 20 juny 20:30h. Platja Bogatell

El 20 de juny, la vigília del Dia Internacional de la Música, l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu, dirigida pel seu director titular Josep Pons oferirà un concert amb un repertori escollit per a l’ocasió, són dues obres que al mateix temps resulten populars i serveixen per mostrar un cop més les possibilitats de l’orquestra: el Boléro de Maurice Ravel i la Simfonia del Nou Món de Antonín Dvořák.

El Bolero de Ravel (1928), amb el seu ritme constant in crescendo, una melodia obsessiva i una riquíssima orquestració, és probablement la composició més popular del músic francès. Escrita com a ballet per encàrrec dels Ballets Russos de Diaghilev, palesa la seva inspiració espanyola sense caure en els tòpics característics d’una època en què l’orientalisme i les músiques populars eren font d’inspiració per a molts músics del moment.  A la Simfonia núm. 9, en Mi menor, “del Nou Món”, op. 95 de Dvořák composta a Nova York l’any 1893 hi conviuen melodies inspirades pel folklore nord-americà i altres reminiscents de la seva terra, tota una explosió d’emocions amb una partitura poderosa, expansiva i enigmàtica.

Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya: 21 juny 21h. Platja Bogatell

El dimecres 21 de juny serà el torn de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) que, sota les ordres del mestre Ludovic Morlot, el seu director titular, interpretarà un repertori popular i festiu format per mitja dotzena de temes. El programa inclourà el compositor Antonín Dvorák amb Les danses eslavesLa meva pàtria n. 2 “El Moldava” de Bedrich SmetanaCaprici espanyol de Rimsky-Korsakov i L’Arlésienne suite n. 2 “Farandole” de Georges Bizet. L’obra Empúries. (Invocació a L’Empordà) sardana lliure per a orquestra del compositor català Eduard Toldrà completarà un programa amb grans noms internacionals.

Amb aquests concerts es reprèn, així, una iniciativa que L’Auditori havia impulsat del 2015 al 2019 amb motiu del Dia Internacional de la Música i a qual ara s’hi sumen les altres dues grans institucions musicals de la ciutat.

Cors de l’Escola Coral de l’Orfeó Català: 19 de juny. Residències i Hospital del Mar

Les veus femenines del Cor de Cambra del Palau i el Cor Petits i el Cor Mitjans  de l’Orfeó Català oferiran tres actuacions a  residències d’ancians i l’Hospital del Mar amb l’objectiu de fer arribar  la música a col·lectius que per raons de diversitat funcional o salut no podran gaudir de l’oferta el dia 21 de juny.

Les veus femenines del Cor de Cambra sota la direcció de Maria Guinand oferiran a la  Sala Josep Marull de l’Hospital del Mar el 19 de juny a les 12h un programa molt dinàmic centrat en músiques sud-americanes, de Piazzolla a Grau. Una actuació gratuïta oberta als pacients i personal de l’Hospital.

Per la seva banda, el Cor Petits actuarà i oferirà un taller  a la Residència Almogàvers Ballesol, el 19 juny a les 18h. Previ a l’actuació nens i avis aprenen conjuntament una cançó tot creant vincles entre ells, i tot seguit la cantaran junts en una actuació en què tots esdevenen cantaires per un dia. A continuació els infants faran la seva actuació davant dels residents amb un repertori alegre pensat per a l’ocasió.

El mateix format seguiran els cantaires del Cor Mitjans que actuaran i faran un taller a la Residència Amavir Diagonal a les 17.30 h, també amb un repertori dinàmic i festiu escollit per al concert.