Notícies

El Liceu acull la instal·lació ‘The Inflatable Refugee’

Barcelona, 14 de juny de 2024

Coincidint amb la crisi migratòria actual, el grup artístic Schellekens & Peleman creen 'The Inflatable Refugee', una gran figura inflable de 6 metres d’alçada que vol simbolitzar la deshumanització dels refugiats i la crisi migratòria actual arreu del món. La instal·lació es podrà veure a Saló dels Miralls del 14 al 30 de juny.

La proposta posa en contrast dues realitats: un espai d'art com és el teatre d’òpera en comparació amb la situació dels refugiats. El resultat d'aquesta confrontació és contrast, renúncia i reflexió, convertint l'art en un vehicle per a la consciència social i el diàleg profund.

The Inflatable Refugee ha estat exhibida a diverses ciutats del món, incloent Venècia (Itàlia), Uppsala (Suècia), Copenhaguen (Dinamarca), Malines (Bèlgica), Ostende (Bèlgica), Melbourne (Austràlia), Breda (Països Baixos), i ara arriba a Barcelona.

The Inflatable Refugee (© Mario Wurzburger)
The Inflatable Refugee (© Sergi Panizo)

Els artistes Schellekens & Peleman han ampliat proporcionalment l'"Inflatable Refugee" per reflectir les reaccions provocades per la seva arribada al món occidental. La figura inflable està creada amb el mateix material que s'utilitza per construir les barques dels traficants de persones per creuar el Mar Mediterrani, un material massa fràgil per resistir les onades, deixant els passatgers d'aquestes barques extremadament vulnerables.

Schellekens & Peleman observen la societat i destil·len elements d'aquesta per crear i presentar les seves observacions, amb l'objectiu de fer comentaris crítics sobre els esdeveniments actuals a través de l'art. Creuen que els artistes han d'estar al centre del debat, sempre amb un sentit de l'humor i surrealisme.

Aquesta instal·lació s'emmarca dins del projecte "Liceu de les Arts", una iniciativa que integra diferents disciplines artístiques amb l’òpera com a subjecte principal. El projecte artístic liderat per Víctor Garcia de Gomar, iniciat el 2019, pretén fer del Liceu un Centre de les Arts on conflueixin diverses formes de creació com les arts visuals, l’antropologia, la filosofia, la poesia, la ciència i la tecnologia. En una societat líquida i plena de factors canviants, el Teatre vol ser un centre de preguntes on l’interrogant sigui el símbol permanent.

The Inflatable Refugee (© Sergi Panizo)
The Inflatable Refugee (© Sergi Panizo)

Sobre Schellekens i Peleman

Els artistes visuals belgues Schellekens i Peleman estan interessats en els éssers individuals i com actuen en la vida quotidiana. Amb les seves obres d'art plantegen preguntes sobre la impermanència, la fragilitat i altres qüestions socials. Per això utilitzen un llenguatge visual poètic i surrealista. Sovint presenten una observació nítida embolicada en subtils capes d' humor. A Schellekens & Peleman els agrada mostrar la seva obra en espais on la gent no s'espera trobar-hi el seu art, com ara el Liceu. 

Schellekens i Peleman creuen que l'art té la capacitat d'assumir el paper d'una veu poderosa i visionària a la societat, i que hauria de formar part de la vida quotidiana, prosperant al centre d'aquesta. Consideren que els artistes haurien d'estar al centre del debat, no per donar respostes o opinions, ni per patrocinar, sinó amb agafant el sentit de l'humor i el surrealisme, amb poesia i compassió.

The Inflatable Refugee
The Inflatable Refugee (© Sergi Panizo)

Per establir una interacció directa entre l'art i el públic, els artistes sovint treballen a prop d'aquest i investiguen l'impacte que genera. Aquest impacte no pretén reforçar l'estatus dels artistes, sinó establir una comunicació directa entre el públic i les obres d'art. Els elements provocadors de les seves obres són una invitació a reflexionar sobre les convencions i els valors acceptats a la societat.

Aquests diàlegs sovint formen la base mateixa de la seva pràctica artística; sense ells, l'obra sovint no existiria.

Amb el suport de: 

Logo Flanders State