gata perduda

La gata perduda

L’òpera amb què el Raval entra al Liceu

La gata perduda és l’òpera amb què el Raval entra al Liceu i amb què el Liceu ha tingut l’oportunitat d’obrir-se, de conèixer i aprendre d’un barri del qual en forma part i l’acull. Aquesta iniciativa compta amb la intervenció dels veïns i veïnes de la comunitat més eclèctica de Barcelona: més de 40 nacionalitats en 1,1km2 i on es troba la major densitat d’associacionisme de la Unió Europea. Hi han participat (de manera directa o indirecta) unes 1.000 persones entre persones individuals i entitats i organitzacions. 


Un diàleg artístic que ha estat enriquidor per ambdues bandes – artística i comunitària- i que pretén crear una experiència transformadora per a tots els agents implicats. 
 

'La gata perduda' (© A. Bofill)

Equip artístic

Aquest projecte també ha contemplat un equip artístic (posem la foto aquesta de l’equip artístic que ha creat conjuntament amb tot el barri una nova òpera, oferint-los l’oportunitat d’integrar-se a un programa innovador en el nostre país. La gata perduda compta amb un llibret escrit per la dramaturga Victoria Szpunberg a partir d’una extensa recerca bibliogràfica sobre el barri i una vintena d’entrevistes realitzades amb el veïnat del Raval, font d’inspiració clau per a l’escriptura d’aquesta ficció. 

La composició de l’obra ha anat a càrrec d’Arnau Tordera I i beu de les realitats musicals del barri. Hi ha conjugades diferents mirades sobres els diferents estils musicals que es poden desplegar avui en dia en la música escènica, apostant per un llenguatge simfònic que es connecta amb l’òpera romàntica de la segona meitat del segle XIX i també amb la música cinematogràfica. 

la gata equip artístic

Argument

L'argument de La gata perduda presenta una tensió tradicional en el món de l’òpera entre el dalt i el baix, entre el poder i el poble. El poder, simbolitzat per un Magnat ambiciós i ostentós , vol posar el Raval sota el seu control, un Raval operístic format per un cor colossal de veïns i veïnes del barri. El llibret mostra un món globalitzat, on les conseqüències d’un sistema regit pel benefici econòmic impacten clarament i de manera directa sobre la població, sobre els barris, sobre la vida dels seus ciutadans i ciutadanes.

'La gata perduda' (© A. Bofill)

TRACTION

La gata perduda va formar part del projecte europeu TRACTION, Opera co-creation for a social transformation, un projecte de Recerca i Innovació finançat per la Comissió Europea sota la convocatòria H2020 DT-Transformations-11-2019: Enfocaments col•laboratius del patrimoni cultural per a la cohesió social.  TRACTION és un  projecte que neix de l’entesa entre diferents socis europeus agrupats en un consorci amb la missió d’apropar, a través de la innovació tecnològica, l’òpera a persones que degut a un context vulnerable tenen minvades les possibilitats d’accedir-hi. Amb aquest objectiu comú i sota el lideratge de la fundació basca Centro de Tecnologías de Interacción Visual y Comunicaciones Vicomtech (VICOM), el Liceu i vuit socis de cinc països europeus d’àmbits de recerca universitària, innovació tecnològica i el compromís ètic, van fer realitat aquesta premissa.