Notícies

Josep Pons i el Cor i l'Orquestra del Liceu s'endinsen en l'univers Mahler

Amb aquest concert el Liceu inicia un viatge fascinant per assolir la conquesta d’un autèntic cim musical: la integral de simfonies de Gustav Mahler.

  • Amb aquest concert el Liceu inicia un viatge fascinant per assolir la conquesta d’un autèntic cim musical: la integral de simfonies de Gustav Mahler i ho fa amb una de les batutes mahlerianes més reputades a escala internacional: Josep Pons, el director musical del Liceu.
  • Mahler mostra un trànsit per diferents estadis de contemplació estètica i espiritual amb sis moviments que el Cor i l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu interpretaran sota la batuta del mestre Pons.
  • La poderosa melodia va acompanyada per un cor infantil que imita el so de les campanes i que interpretarà el Cor Vivaldi-Petits Cantors de Catalunya, dirigit per Òscar Boada.
  • La simfonia número 3 de Mahler és una de les partitures més optimistes i extravertides del compositor i en aquest concert també comptarà amb la participació de la mezzosoprano Victoria Karkacheva (Primer Premi de 57è Edició del Concurs Viñas i Primer Premi Femení del Concurs Operalia 2020).
  • Amb aquesta obra, Mahler ens ofereix una de les seves declaracions musicals més completes sobre la visió del món, on el dolor queda alleugerit per la mort, un anhel només assolit amb l’arribada al paradís celestial. Una simfonia plantejada com una transició de la llum del dia envers la foscor de la nit.
  • Escrita l’estiu del 1895 durant el seu retir a Steinbach am Attersee (Àustria), la partitura inclou l’extraordinari sisè moviment: adagio. Una música de naturalesa molt personal que destaca per la seva intensitat emocional.
  • El concert té el suport de Fundación Repsol.
Image
Josep Pons (© Toni Bofill)
Josep Pons dirigeix l'Orquestra i el Cor del Liceu (© Toni Bofill)

Barcelona, 30 de març de 2023. El Gran Teatre del Liceu acull el primer concert dins del cicle Univers Mahler, un viatge fascinant per gaudir la integral de simfonies de Gustav Mahler. Aquest primer recital aborda la Tercera simfonia: una de les partitures més optimistes i extravertides del compositor. La més extensa de totes, que necessita un gran nombre d’efectius per ser interpretada. L’encarregada d’encapçalar el repartiment és la mezzosoprano Victoria Karkacheva, acompanyada pel Cor del Gran Teatre del Liceu i un altre d’infantil, que en aquest cas serà el Cor Vivaldi-Petits cantors de Catalunya. La part orquestral anirà a càrrec de l’Orquestra Simfònica del Liceu dirigida per la batuta del mestre Pons. Amb la participació de la mezzosoprano en una poderosa melodia, seguida del cor infantil que imita el so de les campanes, Mahler elabora un discurs que aborda la relació entre alegria i mort des d’angles diferents. Amb una bellesa serena i forta, comencem aquest camí de la mà d’un dels mahlerians més reputats a escala internacional: Josep Pons, director musical del Liceu.

Image
Orquestra del Liceu (© Toni Bofill)
Josep Pons dirigeix l'Orquestra i el Cor del Liceu (© Toni Bofill)

Tal com descriu Mònica Pagès, periodista cultural, al programa de mà: “El primer moviment, l’estiu del déu Pan, comença amb la presència majestàtica del vent metall, que anuncia l’univers simbòlic al que dona pas. Una intensitat que fluctua entre la dolçor i l’energia triomfal per embolcallar-nos en l’atmosfera harmònica amb la que Mahler ens fascina”.

Al quart moviment apareix per primera vegada la veu humana. La contralt canta “La cançó de mitjanit” de l’obra Així parlà Zaratrustra de Friedrich Nietzsche. Pagès afegeix: “És el plany de la desesperança del món, que s’oposa a la joia de la Natura descrita fins llavors. Després, ascendeix a la dimensió dels àngels amb el text d’una cançó de Der Knaben Wunderhorn (El corn màgic de la joventut), que consola el sentiment tràgic de la humanitat amb la serenitat d’un adagio fet d’èxtasi místic.”

El concert acaba amb l’últim i extraordinari sisè moviment: adagio. Una música de naturalesa molt personal que destaca per la seva intensitat emocional, un himne triomfal a l’amor.

Image
Josep Pons dirigeix l'Orquestra del Liceu (© Toni Bofill)
Josep Pons dirigeix l'Orquestra i el Cor del Liceu (© Toni Bofill)
Amb el suport de:

Repsol Fundación