Joan Fontcuberta posa en diàleg la seva obra amb la música de Schubert

Play Winterreise

 

En el món ple de ferides que planteja el Winterreise, Joan Fontcuberta posa en diàleg la seva obra amb la música de Schubert. En emprendre aquest Viatge d’hivern, l’artista evoca poèticament el pas del temps i la memòria minvant. Aleshores, el fet d’endinsar-se cap a la solitud, el fred i la foscor suggereix submergir-se en la nebulosa d’una patologia degenerativa que porta a confondre records il·lusoris amb vivències reals. 

Amb un respecte total al protagonisme dels intèrprets, se’ns proposa una senzilla acció escènica i un embolcall visual que il·lumina el sentiment malenconiós dels lieder. Les imatges projectades són majoritàriament fragments de majestuosos paisatges alpins trobats en un arxiu fotogràfic malmès per l’acció de la humitat i els fongs. Aquesta situació de degradació ens aboca a una paradoxa: concebudes originàriament com a testimonis duradors, aquestes fotografies es tornen amnèsiques, com si patissin Alzheimer. Constitueixen una cal·ligrafia de l’oblit. Perquè la fotografia que s’esvaeix no és més que el mirall d’una memòria que es perd. 

Font de les imatges: la majoria provenen de l’arxiu del príncep Francesco Chigi Albani della Rovere (1881-1953), fotògraf diletant enamorat de la natura que en el tombant de segle va fa nombroses fotografies estereoscòpiques dels Alps. El seu fons està custodiat a l’ICCD de Roma (Istituto Centrale per il Catalogo e la Documentazione), del Ministeri de Cultura italià, que va convidar Joan Fontcuberta a fer-hi una residència de creació artística entre 2022 i 2023.
  • Durada aproximada 1h 15min

Fitxa artística

Concepte, disseny espaial i imatges
Joan Fontcuberta
Poemes
Susanna Rafart
Direcció d'escena
Anna Ponces
Il·luminació
Conchita Pons

Repartiment

BARÍTON
Piano
Helmut Deutsch

febrer 2024

Programa de mà

T'oferim l'opció de descarregar-te el programa de mà de forma gratuïta.

Programa

Franz Schubert
Winterreise, D 911