Gustavo Dudamel

Director musical
Image

Gustavo Dudamel troba motivació en la seva ferma convicció que la música té el poder de transformar vides, inspirar, i canviar el món. Com a actual director musical de la Filharmònica de Los Angeles, de l'Opéra National de París i de l'Orquestra Simfònica Simón Bolívar, amb la seva dinàmica presència en el podi i la seva incansable defensa de l'educació artística, ha donat a conèixer la música clàssica a noves audiències al voltant del món i ajudat a donar accés a les arts a innombrables persones en comunitats desfavorides. Ha dirigit més de 30 representacions operístiques en els principals escenaris internacionals com ara l'Òpera de Los Angeles, Teatro alla Scala de Milà, Staatsopers de Viena i Berlín, Metropolitan Opera de Nova York, en un repertori que va des de Così fan tutte fins a Carmen, Otello Tannhäuser i que comprèn West Side Story així com òperes contemporànies de compositors com John Adams o Oliver Knussen.

Un dels pocs músics clàssics transformat en un genuí fenomen cultural, els crèdits cinematogràfics de Dudamel inclouen la nova adaptació de Steven Spielberg de West Side Story, Star WarsThe Force Awakens (La guerra de les galàxies: la força desperta), i la direcció de LA Phil amb Billie Eilish en el concert cinematogràfic Happier than Ever: Una carta d'amor a Los Angeles. Va participar en l'espectacle de la mitja part de la Super Bowl, en els Academy Awards®, i en el Concert per al Premi Nobel, i col·laborat amb les superestrelles internacionals com Ricky Martin, Gwen Stefani, Christina Aguilera, Beyoncé i d’altres. La seva extensa discografia inclou 65 estrenes i quatre Premis Grammy®. Impulsat per la seva transformadora experiència juvenil en El Sistema - el programa intensiu en capacitació musical de Veneçuela, el 2012 va crear la Fundació Dudamel que co-presideix amb la seva dona, l'actriu i directora María Valverde, amb la fita d’“ampliar l'accés a la música i les arts oferint eines i oportunitats a la gent jove per donar forma als seus futurs creatius”.

Gustavo Dudamel va néixer el 1981 en Barquisimeto, Veneçuela. El 1996, a l'edat de 18 anys, va ser nomenat Director Musical de l'Orquestra Simfònica Juvenil Simón Bolívar de Veneçuela. El 2004, va guanyar la competencia inaugural Bamberger Symphoniker Gustav Mahler i va obtenir fama internacional. Va ser nominat (2007-2012) Director Musical de la Simfònica de Göteborg. Des d’aleshores, Dudamel s'ha convertit en un dels directors més guardonats de la seva generació. Entre els seus molts honors, ha rebut la Medalla d'Or d'Espanya al Mèrit en les Belles arts 2020.

Debutà al Gran Teatre del Liceu la temporada 2020/21 amb Il trovatore, i hi ha tornat amb Otello (2020/21), Die Zauberflöte (2021/22) i dirigint la 9a Simfonia de Mahler (2022/23)

Temporada 2024/2025