Dudamel dirigeix la LA Phil de Los Ángeles amb una proposta semiescènica creada per a públic sord i oient

El drama francès Léonore, ou L’amour conjugal en què es basa Fidelio pertanyia a un gènere molt popular en els anys de la Revolució Francesa, la pièce à sauvetage, en què els herois, que representen les forces del bé, triomfen en una situació de greu perill després d’una sèrie d’avatars, amb una visió optimista dels valors positius de la justícia i la raó. 

L’acció transcorre a Sevilla, al segle xvii, en una terrible presó militar governada pel cruel Don Pizarro, que hi té presoner secretament el seu pitjor enemic, Florestan, que s’ha atrevit a proclamar unes veritats que el delaten. Leonora, magnífica encarnació de la muller valenta i enamorada, sospita que el seu marit, el desaparegut Florestan, s’hi troba injustament empresonat. Es disfressa d’home, amb el nom de Fidelio, i es guanya la confiança del carceller Rocco —personatge bo i de gran dignitat personal— en un intent desesperat de salvar el marit. 

Les primeres escenes segueixen el to i l’estructura del singspiel —Marzelline, la filla de Rocco, s’enamora de Fidelio creient que és un noi—, però aviat l’òpera es converteix en un esplèndid oratori que celebra la força de l’amor i la puresa que venç el sofriment i la injustícia. 

Gustavo Dudamel, carismàtic i ple d’energia, es presenta al capdavant de la seva orquestra americana, la LA Phil de Los Angeles, en aquesta innovadora producció semiescènica creada per a públic sord i oient. Explicada a partir de la música del mateix compositor i l’expressiva poesia gestual de la llengua de signes americana, les representacions exploren la comunicació sublim que rau en el cor de tota expressió artística. Aquest espectacle està dirigit escènicament per Alberto Arvelo, en col·laboració amb el Deaf West Theatre de Los Angeles i el Coro de Manos Blancas d’El Sistema de Veneçuela. 

Estrenada l’any 1805 al Theater an der Wien, en plena ocupació militar francesa de la ciutat i amb un Beethoven sord, la música ens porta tota l’energia i la passió del compositor en una partitura plena d’idealisme i de sublimació. 

Amb el suport de:

 

 

 

Fidelio

ÒPERA EN DOS ACTES
Llibret de Joseph von Sonleithner (1805) revisat per Stephan von Breuning (1806) i Georg Friedrich Treitschke (1814) basat en l’obra Léonore, ou L’amour conjugal de Jean-Nicolas Bouilly.
Estrena absoluta: 20/11/1805 al Theater an der Wien de Viena
Estrena a Barcelona: 11/01/1921, al Gran Teatre del Liceu
Darrera representació al Liceu: 02/06/2009
Total de representacions al Liceu: 47 

  • Durada aproximada 2h 15min

Fitxa artística

Director d'escena i concepte
Alberto Arvelo
Codirector d’escena
Joaquín Solano
Vestuari
Solange Mendoza
Il·luminació
James F. Ingalls
Coreografia
Colin Analco i Natasha Ofili

Repartiment

DON FERNANDO
DON PIZARRO
FLORESTAN
LEONORE
ROCCO
MARZELLINE
JACQUINO
Coro de Manos Blancas (María Inmaculada Velásquez Echeverría, directora)
Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana (Xavier Puig, director)
Cor del Gran Teatre del Liceu (Pablo Assante, director)
Los Angeles Philharmonic
Director
Gustavo Dudamel

maig 2024

Torn T Compra
Torn A Compra

Més informació

Conferències

22/05/2024 Dimecres | 19h
SALA COR

Conferència a càrrec de Luis Gago, musicòleg i crític musical, a l'entorn de l'òpera Fidelio, de Beethoven. Organitzada per l'Associació d'Amics del Liceu.

Per inscriure’s en aquesta activitat, cal posar-se en contacte amb l’Associació: 93 317 73 78 – natalia@amicsliceu.com

Consulta AQUÍ altres conferències per a altres títols.