Capçalera Idomeneo

Idomeneo

Wolfgang Amadeus Mozart
Amb el suport de:

Idomeneo

Òpera en versió concert sota la batuta de René Jacobs

"A los que buscan
Aunque no encuentren
A los que alcanzan
Aunque se pierdan
A los que viven aunque se mueran".

Mario Benedetti

Després d’haver presentat a Barcelona la Trilogia Da Ponte i La flauta màgica, ara arriba el torn a una altra obra mestra del compositor, Idomeneo

Estrenada a Múnic el 1781, a partir del mateix llibret adaptat que faria servir André Campra en el seu Idoménée, tragédie lyrique del 1712, Mozart l’escriu quan, amb vint-i-cinc anys, representa la seva tercera “opera seria”, després de Lucio Silla i Il Re pastore

Amb un talent dramàtic precoç, Mozart assimila de Haydn un revolucionari estil tot extraient algunes lliçons sobre la natura comicodramàtica i l’adapta al seu propi llenguatge tot esdevenint una modernització absoluta del gènere. Així, Idomeneo, partitura extraordinària, representa un important repte per al compositor a l’hora de fusionar un nou model híbrid (la flexibilitat de la tragèdia francesa amb el lirisme de l’òpera italiana). 

Els protagonistes de la trama són els fills dels herois de la Ilíada, l’epopeia èpica grega que narra la guerra entre grecs i troians que va acabar amb la destrucció de Troia. Així, Idamante té un enorme pes dramàtic, Ilia un caràcter més suau, Elettra és expressiva en la seva bogeria arquetípica, mentre que Idomeneo, en la seva nobiltà, renunciarà serenament al seu tron per anunciar la pau, mentre Neptú concedeix el perdó, que tant era del gust il·lustrat. Jacobs, que sempre posa èmfasi en la tria de les veus, aconsegueix un bouquet sempre hipnòtic, encantador i sorprenent per explorar tots els matisos d’uns personatges vulnerables en la seva intimitat. 

El mestre belga, al capdavant de la Freiburg Barockorchester, ens oferirà la interpretació més profunda, reflexiva i humana mai escoltada, on explicarà amb energia i fantasia la seva trama sobre la promesa d’un rei al déu Neptú de sacrificar la primera persona que veu si arriba a casa amb seguretat; en realitat, posa en qüestió el concepte sencer de religió: “L’amor val més que una promesa feta amb por”, comenta Jacobs. Mentre que en el seu temps van criticar aquest Idomeneo com la darrera metamorfosi d’un gènere obsolet, Mozart va llegar-nos una obra amb una veritable fúria creativa. 

René Jacobs, autèntic especialista en aquest repertori, li torna el vigor necessari per interpretar aquesta partitura il·luminadora.

Dramma en tres actes

(títol original: Idomeneo, re di Creta ossia Ilia e Idamante, K. 366)
Llibret de Giambattista Varesco basat en una òpera de Campra i Danchet.
 

  • Estrena absoluta: 29/01/1781 al Residenztheater de Munic.
  • Estrena a Barcelona: 16/01/1943 al Gran Teatre del Liceu.
  • Darrera representació al Liceu: 26/03/2006.
  • Total de representacions al Liceu: 24.

Amb el suport de:

Logo Aena 2023 CAT

Dates i entrades

Turn D-H
Approximate running time
3h 10min

Fitxa artística

Zürcher Sing-Akademie
Orquestra Freiburger Barockorchester
Director
René Jacobs

Idomeneo

Wolfgang Amadeus Mozart
Turn D-H