Playlist

Moments musicals clau de la trilogia Mozart-Da Ponte

Un cicle de les tres magistrals òperes italianes de Mozart, en versions fidels a l’esperit original.

Le nozze di Figaro

Acte III, comtessa d’Almaviva

«Dove sono i bei momenti»

Mentre la resta de les parelles que formen l’esquema amorós de la casa del comte d’Almaviva reforcen la seva posició –Figaro i Susanna per fi es casaran, Barbarina s’ha retrobat amb el patge Cherubino, Marcellina i Bartolo també accepten de casar-se–, la comtessa es veu més sola que mai. Durant tota l’òpera el comte ha donat mostres de gelosia, luxúria i infidelitat, i mentre espera l’arribada de Susanna per tancar el pla que ha de deixar en ridícul el seu marit, es plany per la pèrdua de la joventut i dels bons moments que van marcar la seva relació matrimonial amb el comte. Es tracta d’una de les àries més belles i equilibrades de l’òpera, una dels cims lírics de Mozart.

 

Don Giovanni

Acte I, Leporello

«Madamina, il catalogo è questo»

Don Giovanni, que ha fugit amb el seu servent Leporello de la casa del Commendatore després d’haver-lo matat en un duel, es troba amb una dona als afores de Sevilla. La jove és Donna Elvira, que es queixa d’haver estat abandonada per Don Giovanni, que li va prometre fidelitat en l’amor però va acabar fugint, i ara el busca per venjar-se’n. Per calmar la fúria de la dona, el llibertí demana a Leporello que faci d’intermediari. El criat, en una ària hiperbòlica i vibrant, mostra a Elvira un catàleg de conquestes del seu amo i la convenç que el seu cas no és únic: abans d’ella, va haver-hi prop de dues mil dones traïdes.

 

Così fan tutte

Acte I, Fiordiligi

«Come scoglio»

Ferrando i Guglielmo se’n van a la guerra contra els turcs i les amants se n’acomiaden des del balcó amb el bell trio «Soave sia il vento». Però la marxa ha estat un engany: ràpidament reapareixen gràcies a Don Alfonso, disfressats de refugiats albanesos, i intentaran seduir les dues joves per posar a prova la teoria del vell llibertí que totes les dones són infidels per naturalesa. No obstant això, Fiordiligi es rebel·la sense dubtar-ho contra la temptació, i en aquesta ària de bravura expressa la intenció de mantenir-se ferma i fidel en el seu amor com si fos una roca batuda per l’onatge d’una mar enfurismada, que per més que ho intenti, mai no serà capaç de destruir-la. Spoiler: fracassarà.