Capçalera Madama
Video file

Madama Butterfly

Giacomo Puccini
Amb el patrocini en exclusiva de:

Una de les obres més estimades de Puccini en una producció exquisida

"Con onor muore chi non può serbar vita con onore"

Escena final, Madama Butterfly

1630-1640: el Japó estableix la política del “sakoku”, que prohibeix la immigració i l’emigració al país i limita estrictament el comerç exterior: l’únic lloc que manté relacions comercials amb Europa és Dejima, un illot artificial situat a la badia de Nagasaki. 

1853: el Japó és obligat a obrir dos ports per comerciar amb els Estats Units com a conseqüència directa del Tractat de Kanagawa, que posa fi a segles d’una política exterior japonesa d’aïllament i fronteres tancades. Un dels efectes d’aquesta obertura comercial del Japó va ser el sorgiment d’un marcat interès dels artistes occidentals per les arts decoratives, l’estètica, la vestimenta i les artesanies del Japó. 

Les exposicions universals de Londres (1862) i París (1867) van mostrar a Europa per primera vegada obres d’artistes japonesos. Artistes com Manet, Degas, Monet, Cassatt, Toulouse-Lautrec i van Gogh, entre d’altres, van començar a incorporar temes i dissenys japonesos en les seves pròpies obres: neix el japonisme.

Aquest interès pel Japó va ajudar a fer que les obres de Pierre Loti fossin un èxit rotund, inclosa la novel·la Madame Chrysanthème (1887), una de les fonts d’inspiració de Madama Butterfly

L’àmbit musical tampoc no va estar aliè a la influència del japonisme: l’òpera La Princesse Jaune (1872), de Camille Saint-Saëns, l’òpera The Mikado (1885), de Gilbert i Sullivan, i l’opereta The Geisha (1896) de Sydney Jones, en són alguns exemples. 

Tot adaptant l’obra de David Belasco Madame Butterfly (basada en un conte popular de John Luther Long) que va veure a Londres el 1900, Puccini completa una partitura tant colossal com fascinant: una autèntica obra mestra. Va col·laborar novament amb els llibretistes Luigi Illica i Giuseppe Giacosa (amb qui ja havia creat La bohème i Tosca) per adaptar la tràgica història de Cio-Cio-San. 

Cio-Cio-San, la jove núvia japonesa de l’oficial naval nord-americà tinent Pinkerton, representa un somni trencat: ella creu que està entrant en un matrimoni real, però representa un curt i romàntic idil·li destruït quan ell l’abandona poc després d’haver-se casat. Viurà perseguint el somni del seu retorn; una tràgica esperança. Ella, que ha renunciat a la seva religió i comunitat, s’assabenta massa tard que, per a Pinkerton, el seu matrimoni és simplement una il·lusió, amb conseqüències tràgiques. Tres anys més tard, Cio-Cio-San i el seu fill, Dolore, veuen el vaixell de Pinkerton al port. 

Ella espera amb emoció la seva visita, però quan Pinkerton i la seva dona nord-americana Kate arriben i volen endur-se el noi a Amèrica, Cio-Cio-San s’acomiada del seu fill i es lleva la vida. Tot i que l’estrena al Teatro alla Scala de Milà, el 1904 va ser mal rebuda, aquell mateix any Puccini va revisar l’òpera per a les actuacions a Brescia. Madama Butterfly es va convertir ràpidament en una òpera molt popular i continua sent una de les obres més estimades de Puccini. 

L’exquisida producció de Leiser – Caurier s’inspira precisament en les imatges a Europa durant el segle XIX sobre el Japó. Sonya Yoncheva, Saioa Hernández i Ailyn Pérez encarnaran la trista heroïna oriental disposada a sacrificar-se davant de la cruel realitat de la traïció.

Tragèdia en tres actes

Llibret de Giuseppe Giacosa i Luigi Illica basat en l’obra teatral homónima de David Belasco, inspirat en el relat de John Luther Long.

  • Estrena absoluta: 17/02/1904 al Teatro alla Scala de Milà.
  • Estrena a Barcelona: 02/08/1907 al Teatre del Bosc (en castellà).
  • Estrena al Gran Teatre de Liceu: 10/12/1909.
  • Darrera representació al Liceu: 29/01/2019.
  • Total de representacions al Liceu: 189.

Amb el patrocini en exclusiva de:

Logo Fundacio BBVA


 

Dates i entrades

LiceUnder35
Torn B
Torn P
Torn PE
Torn E
Torn PD
Torn T
Torn G
Torn PC
Torn F
Torn PB
Torn A
Torn D-H
Torn C AD

Tens entre 18 i 35 anys?
Vine a veure Madama Butterfly el diumenge 8 de desembre per 30€. A més a més, aquesta sessió inclou ball de màscares.

LiceUnder35

Durada aproximada
2h 50min

Fitxa artística

Direcció d´escena
Moshe Leiser i Patrice Caurier
Escenografia
Christian Fenouillat +
Vestuari
Agostino Cavalca
Il·luminació
Christophe Forey
Producció
Gran Teatre del Liceu i Royal Opera House
Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu
Director
Paolo Bortolameolli
Madama Butterfly U35
Liceu Under 35

Madama Butterfly
Diumenge 8 de desembre a les 18h
Òpera + DJ + Food Stands + Ball de màscares

Entrades a la venda properament.

Tens entre 18 i 35 anys? Uneix-te a la Comunitat LiceUnder 35

Apunta't

Madama Butterfly

Giacomo Puccini
LiceUnder35
Torn B
Torn P
Torn PE
Torn E
Torn PD
Torn T
Torn G
Torn PC
Torn F
Torn PB
Torn A
Torn D-H
Torn C AD