El Liceu acull l’estrena europea de la nova òpera basada en el famós drama de Shakespeare

Ella era la seva reina. Ell era la seva perdició. 

Imagen
Play Antony Cleopatra 2

 

 

 

Aquesta òpera en dos actes, encarregada amb motiu del centenari de la San Francisco Opera, és un coencàrrec i una coproducció amb el Gran Teatre del Liceu i The Metropolitan Opera de Nova York. Amb un llibret adaptat pel mateix compositor de la tragèdia de Shakespeare, el compositor John Adams, la directora Elkhanah Pulitzer i la dramaturga Lucia Scheckner combinen la imatge mítica de l’Antiguitat amb el glamur de la dècada dels anys trenta a Hollywood. 

De totes les obres de Shakespeare, Antony and Cleopatra és l’única que fusiona en una mateixa peça el drama amorós, el drama relatiu al poder i la comèdia. Una creació molt ambiciosa que tracta l’afer amorós arquetípic entre les dues figures protagonistes i també de la geoestratègia en ple declivi de la república romana i l’ascens de l’imperi, personificat en el jove Octavi (August) Cèsar. La ressonància amb el món d’avui, amb el declivi dels valors democràtics i el canvi de les lleialtats internacionals, és provocadora i molt oportuna. 

Cleopatra (Julia Bullock) és el personatge psicològicament més texturat de tots els papers femenins shakesperians. Les seves extraordinàries qualitats humanes estan expressades en el transcurs de l’obra: narcisisme, intel·ligència, capacitat de seducció i erotisme, ambivalència ètica, valentia militar, indulgència i, en última instància, la seva veritable capacitat d’estimar. No obstant això, en el seu joc d’amor amb Antony (Gerald Finley), mostra una vulnerabilitat humana real que transcendeix el seu autocontrol. Immersa en un conflicte —el seu amor per Antony i la lluita per conservar el poder—, quan s’adona de la seva derrota, plena de cicatrius impossibles d’esborrar, tria el suïcidi per la humiliació de ser tornada a Roma com a trofeu del triomf militar de Caesar (Paul Appelby). 

L’acció té lloc aproximadament els anys 30-31 aC i alterna dos indrets: Alexandria i Roma, encara que la producció utilitzarà una varietat de dispositius per a les connexions del públic amb el món contemporani. A través d’aquest viatge, assistim a la transformació de dues figures, equiparades a déus, Cleopatra/Isis i Antony/Hèrcules, en amants reals en tota la seva fragilitat, intimitat i incertesa. Ell era un general romà; ella, una reina egípcia. La seva passió redefiniria l’ordre mundial. 

Amb el patrocini en exclusiva de:

 

 

 

Antony and Cleopatra

ÒPERA EN DOS ACTES
Llibret de John Adams basat en l’obra homònima de Shakespeare amb passatges suplementaris de Plutarc, Virgili i altres textos clàssics.
Estrena absoluta: 10/09/2022 a Opera de San Francisco
Estrena al Liceu

ANTONY AND CLEOPATRA (2022) - Opera en dos actes - Música de John Adams - Llibret adaptat per John Adams a partir de Shakespeare, Plutarc y Virgili, llibret assistit per Elkhanah Pulitzer i Lucia Scheckner (E) amb el permís de Boosey and Hawkes Music Publishers.

  • Durada aproximada 3h 15min
    • Primera part 1h 20min
    • Pausa 30min
    • Segona part 1h 20min

Fitxa artística

Direcció d'escena
Elkhanah Pulitzer
Dramatúrgia
Lucia Scheckner
Escenografia
Mimi Lien
Vestuari
Constance Hoffman
Il·luminació
David Finn
Disseny del vídeo
Bill Morrison
Disseny del so i enginyeria de mescla
Mark Grey
Direcció d'intimitat
Ita O'Brien
Assistència a la direcció d'escena
Morgan Robinson i Anna Llopart
Assistència a l'escenografia
Britany Vasta
Assistència a la coreografia
Xavier Martínez
Assistència a la il·luminació
Davida Tkach
Assistència a la direcció musical
Lorenzo Ferrandiz
Mestres musicals assistents
Véronique Werklé, Laura Poe i David-Huy Nguyen-Phong
Producció
Gran Teatre del Liceu, San Francisco Opera i Metropolitan Opera New York

Repartiment

CLEOPATRA
CHARMIAN
ANTONY
ENOBARBUS
EROS
SCARUS
CAESAR
LEPIDUS
AGRIPPA
MAECENAS
OCTAVIA
IRAS
Cor del Gran Teatre del Liceu (Pablo Assante, director)
Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu
Director
John Adams

octubre 2023

Torn C
Torn B

novembre 2023

Torn P
Torn F
Torn A
Torn G AD

Programa de mà

T'oferim l'opció de descarregar-te el programa de mà de forma gratuïta.

La prèvia

La prèvia és un podcast del Gran Teatre del Liceu. En aquest capítol parlem d'Antony & Cleopatra de John Adams, produït per La máquina de la luz i amb guió de Javier Blánquez.